Groentetaart met ricotta

Groentetaart met ricotta

Er gaat niets boven deze groentetaart met ricotta, filodeeg en doperwten.  Filodeeg is dun deeg dat in grote vellen gekocht kan worden.  Mijn voorkeur gaat naar de kant- en klaar versie.  Je kan het deeg gebruiken voor zoete vullingen, maar deze keer gebruik ik het voor een hartige lentetaart.  Het filodeeg vraagt wat handigheid want het is namelijk veel dunner en kwetsbaarder dan bijvoorbeeld bladerdeeg.  Ik gebruik een springvorm zodat ik de taart makkelijk kan ontvormen.  De ricotta geeft een frisse toets aan je groentetaart en is bovendien een lichtere kaas vergeleken met andere traditionele kazen.  Strijk de velletjes deeg goed in met boter of olie want dit maakt de groentetaart lekker knapperig.  In no time tover je een heerlijk gerecht voor een brunch op tafel. Smakelijk.

Wat heb je nodig voor 1 groentetaart:

bakvorm met diameter van ongeveer 18 cm
8 vellen filodeeg
50 g boter of olie
1 ui
1 teentje look (geperst)
300 g doperwten (ik gebruik de diepvriesversie)
versgemalen zwarte peper
grof zeezout
4 eieren
250 g ricotta
100 g Emmentaler kaas
6 tal kerstomaten
enkele blaadjes bladpeterselie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Smelt een beetje boter in een pannetje.  Vet de bakvorm in met de gesmolten boter.  Bestrijk ook de deegvellen met een dun laagje boter en leg ze verspringend in de vorm, Het deeg mag over de rand hangen. Bak ongeveer 10 min. in de oven.
Snipper een ui en een teentje look fijn en stoof deze glazig in de overgebleven boter.  Voeg nu de erwtjes toe en laat kort meestoven.  Kruid met peper en zout.
Klop de eieren los en meng met de ricotta en de Emmentaler kaas.  Kruid met peper en zout.  Vermeng de gestoofde erwten, ui en look met het kaasmengsel.
Haal de vorm uit de oven en schep de vulling in de vorm. De taart is nu klaar voor de oven. Bak ze goudbruin en gaar in ongeveer 40 minuten.  Leg de laatste 10 minuten de gehalveerde tomaten op de taart zodat ze niet bitter worden.
Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen.  Haal uit de vorm en werk af met enkele blaadjes bladpeterselie.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply