Skip to content Skip to footer

Aardappelpizza met burrata

Mie en place aardappelizza met burrata

Nu de onderlinge verbondenheid met vrienden en f(r)amilie enkel nog online te voelen is en we met zijn allen flink in ons kot blijven, merk ik dat ik nog meer terugga naar de essentie van mijn leven.  Nog meer dan anders, kan ik genieten van de kleine dingen. Zelf onze tuin bekijk ik plots met andere ogen.  Dat eerste groen aan de krulwilgen en de tengere bloesem aan onze appelbomen vallen nu nog harder op. 

Ook de diertjes zijn plots meer aanwezig, zo hou ik al een hele tijd een koppel duifjes in ’t oog.  Ik merkte ze voor het eerst een aantal weken geleden!  Telkens zag ik ze met hun tweetjes zitten op onze schutting.  Ondertussen hebben ze samen een nestje gemaakt en zie ik ze elkaar plichtbewust afwisselen.  Ik vind het zo’n prachtig beeld en het voelt zo bijzonder dat ik dit mag volgen.  Eerst vreesde ik dat ze zouden vertrekken nu we zelf weer zoveel buiten onder de zon zijn.  Ze hebben immers hun nest vlakbij ons terras gemaakt, maar misschien zijn we elkaar wel gewoon geworden? 

Ik kijk al uit naar de komende weken, hopelijk maak ik wel de geboorte van jonge vogeltjes mee?  Zo spannend … het is in ieder geval bemoedigend om te zien dat de natuur gewoon verder doet waar het zo goed in is. 

Dat jonge groen en de vastberadenheid van de duiven, hard werkend aan hun nest geeft me moed om vol te houden, maar ook om nieuwe recepten te blijven delen.  Frisse gerechtjes die smaken op die eerste warme lentedagen.  Ik geniet in onze tuin van een aardappelpizza met pesto en burrata en van jonge duifjes die voluit gaan voor het leven.  Hou je goed en hou nog even vol.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Bedankt Libelle lekker voor de inspiratie.

Pizza deeg:

900 g fijne middelsterke of sterke bloem (type 00 bloem met 11% tot 13% proteinen)
5 g droog gist
25g zout
500 ml lauw water
1 eetlepel olijfolie
semola om je pizza te vormen

Pesto:

50 g pijnboompitten
1 teentje knoflook
half bosje basilicum (ongeveer 30 g)
half bosje peterselie (ongeveer 30 g)
scheutje citroensap
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
50 g geraspte Parmezaanse kaas
120 ml lekkere olijfolie

Verder:

1 grote aardappel
2 bolletjes burrata
verse basilicum
olijfolie
grof zeezout
peper

Hoe maak je het:

Zet de oven alvast op 250°C.   Dit kan je ook maken op de BBQ of in een pizza oven.

Doe het water in een mengkom en voeg de gist toe. Mix goed. Voeg nu de helft van de bloem en de olie toe en meng onder elkaar. Voeg vervolgens de andere helft toe en kneed verder met de hand op een schoon werkblad of met de keukenrobot. Eindig met het zout. Het mengen duurt ongeveer 10 tot 15 minuten en uiteindelijk krijg je een elastisch deeg.
Laat het deeg afgedekt in folie een halfuurtje rusten. Vorm dan pizzabollen van 250 g en laat de bollen afgedekt verder rijzen. Dit neemt ongeveer 5 uur tijd in beslag. Je kan pizzadeeg 24 uur op voorhand maken en laten rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de pesto.  Ik koop bijna nooit pesto in de winkel.  Mijn motto is: alles wat je zelf kan maken, maak je beter zelf. 
Rooster de pijnboompitten in een pannetje op een matig vuur.  Zorg ervoor dat de pitten niet verbranden.  Doe de pitten in de blender samen met de basilicum, de peterselie, het teentje look, peper, grof zout, geraspte Parmezaanse kaas en citroensap.   Mix fijn samen met lekkere olijfolie.  Even proeven en klaar is de pesto!

Was (of borstel) een grote aardappel en gebruik een mandoline om de aardappel in ultra fijne schijfjes te snijden. 

Neem de pizzaballen en bestuif je werktafel royaal met bloem of semola.  Gebruik je vingers om de pizzabodem te vormen.  Beleg ze met de schijfjes aardappel.  Sprenkel er wat olijfolie over en kruid met peper er grof zeezout. 
Leg je pizza op de ovenplaat (of de pizzasteen) en bak 10 minuten in de hete oven van 250°C (hetelucht functie).

Serveer de pizza met de verse pesto, burrata en wat basilicum on top.

Lente vibes …

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

liefs,