Aardbeientaartje

Aardbeientaartje

Happy birthday to me.  Vandaag ben ik jarig en daarom trakteer ik jullie op taart.  Aardbeien staan al van kindsbeen af bovenaan de lijst van mijn lievelingsfruit.  Ik hou van kleine gebakjes waar je van kan smullen zonder je heel schuldig te moeten voelen (of zonder te moeten delen).  Dit recept heeft het allemaal.  Zin gekregen in mijn aardbeientaartje?
Aardbeien en mascarpone spelen de hoofdrol in dit heerlijk gebakje.  Het krokantje van amandelen onderaan vormt de perfecte basis om op te bouwen.  De coulis van rood fruit geeft je dessert een glanzende spiegel als topping.
Laat je vooral niet afschrikken, het lijkt allemaal moeilijker dan dat het is.  De taartjes hebben wel even tijd nodig in de koelkast om op te stijven.  Maak ze dus gerust een tijdje op voorhand.
Dit aardbeientaartje smeekt om geproefd te worden en smaakt hemels lekker.  De moeite om voor te zondigen en zeker op mijn verjaardag.

Wat heb je nodig voor 4 taartjes:

250 g aardbeien (en een paar extra voor de afwerking)
200 g mascarpone
12 g gelatine (of 3 blaadjes van 4 g)
20 cl opklopbare room
30 g bloemsuiker
verse munt (en een paar kleine blaadjes voor de afwerking)

voor de bodem:
100 g boter
50 g suiker
150 g patisseriebloem
50 g amandelpoeder

voor de topping:
200 g rood fruit (ik gebruik diepvriesfruit)
100 g suiker
1 dl water

Hoe maak je het:

Laat de gelatine blaadjes weken in een kom met koud water (dit duurt ongeveer 10 min).  Ondertussen kan je beginnen met  het  deeg voor de krokante bodem.  Het deeg moet even in de oven wat je tijd geeft om te werken aan je bovenste deel van je taartje.
Verwarm de oven op 175°C.  Laat de boter in een steelpannetje op een laag vuurtje smelten.  Neem een mengkom en doe er de gewogen hoeveelheden bloem, suiker en amandelpoeder in.  Wanneer de boter gesmolten is, voeg je die bij je mengsel en kneed je tot je een egaal deeg hebt.  Leg bakpapier op je ovenplaat en rol daarop je deeg tot een lap van een halve centimeter dik.  Bak het vel deeg goudgeel krokant gedurende 18 minuten.
Terwijl het deeg in de oven staat, spoel je de aardbeien en verwijder je de kroontjes.  Mix de aardbeien tot een puree en breng de puree aan de kook samen met enkele blaadjes munt.  Neem de aardbeienpuree van het vuur en verwijder de blaadjes munt.  Knijp het water uit de geweekte gelatine blaadjes en los ze op in de puree van aardbeien.  Roer goed zodat de gelatine volledig oplost.  Zet de puree voor 15 minuten aan de kant.
Haal het deeg uit de oven en zet de oven uit.  Steek meteen hartjes (of rondjes) uit met behulp van een uitsteekring.  Laat de ringen staan en plaats het deeg met ringen terug in de (nog warme) oven.  Op deze manier worden de hartjes (of rondjes) krokant.  Haal het deeg na ongeveer 20 minuten uit de oven.  Schuif elk hartje (met ring) op aparte bordjes of op één groot dienbord.  De restjes deeg kan je bewaren als snoepertje.
Weeg de mascarpone af en voeg de room toe.  Klop met de handmixer tot de mascarpone met de room stijf wordt.  Voeg de bloemsuiker toe en meng nog even kort.  Voeg het mascarponemengsel bij het koude aardbeienmengsel.
Vul elk ringetje met het mascarpone-aardbeienmengsel en zet voor minstens 1 uur in de koelkast.
Maak de coulis.  Breng hiervoor het water met de suiker aan de kook.  Laat het niet karameliseren.  Voeg de rode vruchten toe (ontdooien hoeft niet).  Mix en zeef de coulis.
Neem voorzichtig de ringen weg en werk de taartjes af met de coulis een half aardbeitjes en een blaadje munt.
Geniet van mijn traktatie.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply