Aardpeersoep met tijmkorstjes

Aardpeersoep met tijmkorstjes

Wat past er beter bij een naam als topinambour, Jerusalem artichoc of aardpeer?  Juist ja, een plekje in de schijnwerpers, want het einde van deze vergeten groente is gelukkig voorgoed voorbij.  Deze lekkernij met notentoets leunt qua smaak het dichtst bij artisjok en schorseneren en is een fantastische groente om mee aan de slag te gaan in de keuken.  Je kan er werkelijk alle kanten mee op en daarom vind ik dat dit knolletje in ere mag worden hersteld.  Want ook al is deze wintergroente niet zo mooi als de rest van de zonnebloemfamilie, zoals altijd zit échte schoonheid vanbinnen en wel in het rokerige aroma.   Een topper dus om een heerlijk soepje in het seizoen van te maken in combinatie met kruidige tijm.  Dit duo van aardpeersoep met tijmkorstjes heeft mij net zoals Belle en het beest helemaal kunnen betoveren en jou?

Wat heb je nodig voor 1.5 liter soep:

Voor de soep:
olijfolie
1 kilo aardperen
2 ajuinen
2 teentjes look
1.5 liter groentebouillon
peper
zout

Voor de afwerking:
(soja)room
verse tijm
handvol hazelnoten

Voor de korstjes met tijm:
500 g ongesneden wit brood (liefst een dag oud)
2 eetlepels rode wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
verse tijm
zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 200°C.
Door hun grillige vorm schrikt het schillen van aardperen misschien wat af, maar het valt echt wel mee.  Een goede dunschiller, muziekje op en schillen maar 🙂
Schil meteen ook de ajuinen en de teentjes look.  Snijd de aardpeer en de ajuin in grove stukken.
Verwarm wat olijfolie en fruit de ajuin aan.  Voeg na enkele minuten de aardpeer en de geplette teentjes look toe.  Laat kort meestoven en blus het geheel met de groentebouillon.  Kruid met zout en peper en laat onder een deksel sudderen tot de aardpeer gaar is.

Maak ondertussen de korstjes.  Ik maak ze altijd op deze manier zodat ze lekker krokant en smaakvol zijn.  Verhit de oven op 200°C. Scheur het oude brood in stukjes.  Doe ze in een  mengkom met de eetlepels olijfolie, de eetlepels wijnazijn, het snuifje zout en blaadjes van de verse tijm.  Meng goed.  Bak de korstjes kort in een pan tot ze gekleurd zijn.  Schud ze uit de pan op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze nog 12 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.  Laat ze afkoelen langs de kant.

Controleer of de aardpeer gaar is en mix de soep fijn.  Voeg eventueel nog een beetje peper en of zout toe.  Laat de soep nog even doorkoken.
Serveer de warme soep met een beetje (soja)room, broodkorstjes, hazelnoten en extra tijm.

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply