Ajuintaartje met Gruyère

Ajuintaartje met Gruyère

Ik heb Gruyèrekaas altijd al lekker gevonden, maar sinds ik bij mijn favoriete kaaswinkeltje Lourdon Gruyèrekaas mocht proeven die 18 maanden gerijpt is, ben ik absolute fan.  Deze extra harde kaas heeft een aromatisch en kruidig bouquet en kan zo uit het vuistje gegeten worden of worden gebruikt als de perfecte finishing touch voor mijn ajuintaartje met Gruyère.  Alweer een heerlijk smaakvol startertje voor de feestdagen.  De ajuin gaan we heel traag laten karameliseren. De zoete smaak van de ui is een heerlijke tegenhanger voor de pittige smaak van de Gruyère.  Laat me je inspireren met mijn ajuintaartje met Gruyère of met Mont d’or met bospaddenstoelen, Aurélie met peer, vijgen met St. Agur, toast met Brie de Meaux.

Wat heb je nodig voor een 8 tal taartjes:

Blokje Gruyère 18 maanden gerijpt (te koop bij Lourdon Bredabaan 295 in Brasschaat)
1 vel bladerdeeg
3 grote ajuinen
1 eetlepel balsamicoazijn
1 eigeel
enkele takjes verse tijm
snuifje zout
snuifje peper
klontje boter
1 lepeltje suiker

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.
Rol het bladerdeeg uit en laat het aan de kant rusten.

Schil de ui en snijd in fijne ringen.  Snipper wat verse tijm fijn.  Smelt een klontje boter in pan en voeg de uiringen toe.  Kruid met een snuifje peper, zout, lepeltje suiker en een beetje verse tijm en laat de ajuin nu heel traag glazig worden op een matig vuur.  Blijf regelmatig roeren in de pan.  Geef de uien echt de tijd om heel traag te garen. Op deze manier komen de suikers vrij en gaan ze lekker karameliseren.  Na een tijdje worden de randjes bruin en mag je een heel klein scheutje basamicoazijn toevoegen.  Laat het vocht verdampen en klaar is kees.

Gebruik een serveerring om ronde vormen uit het bladerdeeg te steken.  Prik met een vork gaatjes in het midden van de rondjes (blijf weg van de buitenkanten).

Kluts een eigeel los met een beetje water en strijk de buitenkanten in met ei.  Verdeel de gekarameliseerde uitjes over de rondjes.  Leg enkele hoopjes in het midden van de bladerdeegrondjes.  Het mag best een hoopje zijn.  Rasp er een beetje kaas over.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de taartjes hierop.  Bak ze in de warme oven tot je ziet dat het bladerdeegranden naar boven zijn gekomen en een goudbruine kleur hebben.

Serveer de taartjes halflauw met extra veel geraspte Gruyère en verse tijm bovenop.

Liefs,

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply