Amaretti koekjes

Amaretti koekjes

Ik trakteer je op iets lekkers.  Een soort macaron, maar dan op zijn Italiaans.  Dit Amaretti koekje is wellicht het bekendste Italiaanse koekje.  Ik ben zot op de harde buitenkant met de zachte binnenkant.  Heerlijk!  Het bitterkoekje bestaat traditioneel uit een mengsel van gemalen amandelen, kristalsuiker en eiwit, maar ik doe er ook nog pijnboompitten bij.  Je eet dit lekkere koekje met amandelsmaak bij een tasje koffie, een likeurtje na het eten of je kan het gebruiken als bodem bij een trifle.  Je kan ze ook verwerken zoals macarons.  Gebruik dan bijvoorbeeld amandelspijs tussen 2 koekjes.  Ben je benieuwd?

Wat heb je nodig voor ongeveer 30 koekjes:

100 g blanke amandelen (of amandelschilfers als je dat in huis hebt)
100 g pijnboompitten en 3 eetlepels pijnboompitten voor over de koekjes
90 g fijne kristalsuiker
2 eiwitten van grote eieren
5 ml bitteramandelessence

Hoe maak je het:

Maal de amandelen, de pijnboompitten en 1 eetlepel fijne kristalsuiker in een keukenmachine tot poeder.
Klop de eiwitten met een mixer stijf, maar niet droog.  Klop er geleidelijk de rest van de suiker door tot de eiwitten stijf zijn en glanzen.  Spatel het poeder voorzichtig door de eiwitten en meng ook de amandelessence erdoor.
Schep het mengsel in de spuitzak en spuit kleine hoopjes beslag op de bakplaat.
Bestrooi de hoopjes met enkele pijnboompitten en bak ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150°C tot ze lichtbruin en hard zijn.  Laat de koekjes op een taartrooster afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten doos.

Liefs,

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply