Appelcake met amandel

Appelcake met amandel

Zondagochtend is voor mij het moment om wat te kokkerellen in onze keuken en wat dingen te maken zodat ik alvast de start van de nieuwe werkweek niet hoef te missen.  Op mijn to do lijstje staat steevast granola maken voor onze doordeweekse ontbijtjes en iets lekkers (gezond) bakken voor de koekendoos van onze dochter.  Natuurlijk vraagt niemand me dit te doen en ik bewijs er hoogstens mee dat ik o.a. cake, madeleintjes en muffins kan maken. Nee, ik doe dit gewoon omdat ik het graag doe.  Ik hou er echt van om haar mama te zijn en geloof me, staan bakken op zondag is dan nog iets uit de categorie “normale dingen” die je als mens doet vanaf de moment dat je ouder wordt.
Ik koester elk moment met Camille en haar unieke, onvoorwaardelijke pure liefde zorgt er al tien jaar voor dat mijn geluksmomenten zowaar verdubbeld zijn. Uiteraard is het ook hier niet altijd rozengeur en maneschijn.  Ik ervaar als mama ook onzekere, bange en iets minder vrolijke momenten.  Gelukkig kunnen een goed gesprek met een stukje appelcake met amandel en een dikke knuffel nog zoveel oplossen.  Appel en amandel zijn zo’n goed team net zoals wij.

Wat heb je nodig voor 1 cake:

190 g boter zonder zout
180 g suiker
8 g vanillesuiker
3 eieren (op kamer temperatuur)
265 g zelfrijzende bloem
2 appels
100 g amandelschilfers
enkele druppels amandelextract.

Hoe maak je dit:

Verwarm de oven op 180°C.
Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.

Plaats de boter een tijdje uit de frigo zodat deze mals wordt.
Doe de malse boter in een ruime mengkom en roer deze glad.  Voeg bij de boter, de suiker en de vanillesuiker en meng met een keukenrobot of een mixer (met kloppers) tot een witte massa.  Dit duurt ongeveer 5 minuten.  Doe één voor één de eieren erbij en klop goed zodat het mengsel de eieren heeft opgenomen.

Doe er dan de hoeveelheid bloem en enkele druppels amandel extract bij.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.  Voeg de blokjes onder het cakebeslag en meng het voorzichtig onder elkaar.
Vet een cakevorm in en bestuif met bloem.  Je kan ook gebruik maken van een bakspray.  Giet het deeg in de ingevette vorm en strooi er amandelschilfers over.

Plaats de cake in de voorverwarmde oven en bak deze goudbruin.  Houd de oven dicht tijdens het bakken. Check na ongeveer 40 minuten of je cake gaar is.   Dit kan op een simpele manier.  Prik met een satéprikker of metalen priem in het midden van je cake.  Kleeft er geen deeg aan je prikker dan mag je de cake voorzichtig uit de oven halen, anders laat je hem nog even staan.

Laat de cake even afkoelen en ontvorm deze dan voorzichtig.  Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
Je kan de cake enkele dagen bewaren in een luchtdichte doos of verpakt in huishoudfolie.

Mmmm … appelcake met amandel.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply