Skip to content Skip to footer

Appelcake met confituur

appelcake

Naar de winkel gaan en voor een gezin boodschappen doen voor een week en dit binnen de 30 minuten.  Het lijkt een challenge en toch is het één van de regelingen die nu gelden.  Ik testte of dit effectief haalbaar is of niet?  ’t Is te zeggen, Nick heeft dit gedaan 😊 Ja, ik weet het… door die lockdown begin je op de duur bijzondere dingen te doen, maar we hebben er in ieder geval een namiddag fun mee gehad. Gewapend met handschoenen, ontsmettingsdoekjes en den beste winkellijst ever ging hij aanschuiven in de rij.  Hij stuurde mij een bericht bij de start en eentje aan de kassa.  Op die manier kon ik thuis de tijd opmeten.  Het was spannend en ik had het niet verwacht, maar op enkele minuten na, is het hem effectief gelukt.  De tijd die hij extra nodig had, was bij de afdeling van de bloem.  Patisseriebloem, tarwebloem, speltbloem en zelfrijzende bloem.  Hij zag even door het bos de bomen niet meer. Hoog tijd voor een overzicht dus.
Graan is een verzamelwoord voor zaden en gewassen zoals tarwe, rogge, spelt en gerst.
Van iedere graansoort kan je meel maken en van meel kan je dan weer bloem maken.  Bloem bevat dus minder zemelen en voedingstoffen.
Tarwebloem is bloem gemaakt van tarwe.  Uit de tarwekorrels wordt er volkorentarwemeel gemalen.  Nadien worden de zemelen en de kiemen uit het meel gezeefd waardoor er tarwebloem ontstaat.
Zelfrijzende bloem of zelfrijzend bakmeel is gewone bloem waar bakpoeder en zout is aan toegevoegd is.  Het rijst dus beter. Je gebruikt het dus voor gebak dat luchtig mag zijn.
Patisseriebloem is fijner en wordt gebruikt om … juist ja, patisserie mee te maken. Het bevat geen rijsmiddel.
Nu we dit helemaal begrepen hebben, vertel ik je toch nog graag een klein detail bij dit alles. Er is namelijk niemand in de winkel die controleert hoe lang je binnen bent dus don’t worry. Hoe sneller je natuurlijk thuis bent van de winkel, hoe meer tijd je hebt om een lekkere cake te bakken.  Eentje met heel veel appeltjes erin en een laagje abrikozen confituur on top om af te werken.  Wat denk je, stukje appelcake met confituur?

Wat heb je nodig (voor 1 cake):

250 g boter
250 g suiker
4 eieren
250 g zelfrijzende bloem
4 appelen
60 g abrikozenconfituur van Bonne Maman (meer fruit en minder suiker)

Hoe maak je het:

Weeg alle ingrediënten zorgvuldig af.
Smelt de boter op een lage temperatuur.  Verwarm de oven alvast op 180°C.
Klop de eieren los en meng er de suiker onder met behulp van een mixer.  Blijf kloppen tot je een schuimig mengsel krijgt.  Roer de boter onder het schuimige mengsel.  Spatel er tenslotte de gezeefde bloem onder.

Schil de appels en verwijder de klokhuizen.  Houd 1 appel apart en snijd de andere appels in blokjes.  Meng de blokjes appel onder het deeg.
Vet een bakvorm zorgvuldig in en bestuif met bloem.  Stort het deeg in de vorm en schik partjes appel over je cake.  Bak je cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten.  Voor je hem uit de oven haalt, controleer je best even of je cake gaar is.
Verwarm de abrikozenconfituur en strijk er de bovenkant van je cake mee in.

“Happiness is knowning there is cake in the oven ♥”

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

liefs,