BOE! Als je goed om je heen kijkt dan weet je dat we vandaag weer met zijn allen gezellig gaan griezelen. Ja hoor, het is weer Halloween. Traditioneel gezien werd op de avond voor Allerheiligen alleen feest gevierd in Ierland. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar immers niet op 1 januari maar op 1 november. Halloween is dus een beetje zoals oudejaarsavond. De huizen werden versierd met de oogst die net binnen gehaald was. Pompoenen hé! Bovendien geloofden de mensen dat enkel en alleen die avond de doden makkelijk konden terugkeren naar de aarde. De mensen die dus in angst leefden dat er een slechte geest een rekening kwam vereffenen, gingen zich dus verkleden in de hoop niet herkend te worden. Wel slim bedacht. Toch? Het sidderen en beven met Halloween is ondertussen niet alleen in Amerika immens populair, ook hier raakt de oude traditie stilaan ingeburgerd. Al vraag ik me toch wel af of iedereen weet waarom die vanavond als spook door de straat loopt? Ik vier Halloween in mijn keuken of wat had je gedacht. De pompoen ligt al klaar en mijn enge appelflapjes komen net uit de oven.
Trick-or-treat of nee, bakken maar of ik schiet 😊
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Bedankt voor de inspiratie Njam
bladerdeeg (genoeg om 8 rondjes uit te steken)
4 (Elstar) appels (je kan ook kiezen voor peren)
citroensap
klontje boter
4 eetlepels suiker
1 eigeel
scheutje melk
snuifje kaneel (wanneer je perenflappen maakt, kies dan voor speculaaskruiden)
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in blokjes. Stoof de appelstukjes in een klontje boter. Voeg een beetje water toe en breng op smaak met het citroensap, de suiker en een snuifje kaneel. Zet een deksel op de pot en laat de stukjes garen.
Rol het bladerdeeg uit en steek er 8 rondjes uit. Gebruik een scherp mesje om uit 4 rondjes de enge (nou ja) gezichtjes uit te snijden.
Kluts het eigeel met een beetje melk.
Leg op elk (heel) rondje een schepje appelcompote in het midden en leg er vervolgens de bovenkant op. Wrijf de randjes in met het eimengsel en gebruik een vork om de randjes stevig aan te drukken. Borstel voorzichtig wat ei over de bovenkant en strooi er wat suiker over.
Leg de appelflapjes op een bedekte ovenplaat en plaats ze in de oven tot ze goudgeel gebakken zijn.
Vergeet geen appelflapje over te houden voor de geesten hé.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
