Skip to content Skip to footer

Appeltaart met kaneel en rozijntjes

Mie en Place appeltaart met kaneel en rozijntjes

Op een vrije dag ’s morgens opstaan en de regen zachtjes horen tokkelen op het raam.  In de herfst hoort dit scenario er natuurlijk bij en dan mag dat ook.  Het geeft me tijd om rustig wakker te worden met een koffietje en vervolgens de appeltjes te schillen voor een heerlijke, simpele taart.  Het bakken van deze taart is een feestje op zich.  Bovendien ziet ze er niet alleen mooi uit, ze proeft ook nog eens waanzinnig door de gouden combinatie van appels, kaneel en rozijntjes.  Misschien heel traditioneel, maar voor mij mag appeltaart met kaneel en rozijntjes niet ontbreken wanneer het weerbeeld stilaan verandert naar herfstachtig.  Bedankt heerlijke zomer ik ben helemaal klaar voor de knusse dagen met een extra snuifje gezelligheid en appeltaart met kaneel en rozijntjes.

Wat heb je nodig (voor 1 taart van ongeveer 22 cm diameter):

Voor de bodem:

60 g poedersuiker
120 g boter
200 g patisserie bloem
1 zakje vanillesuiker
1 ei
snuifje kaneel

Voor de vulling:

ongeveer 6 appels (ik had het geluk om appeltjes rechtstreeks van de boom te krijgen, maar kies in ieder geval een vaste, ietwat zuurdere appel)
100 g rozijnen
kaneel (naar smaak)
2 eetlepels suiker
klontje boter

Voor de crumble:

100 g amandelschilfers
80 g koude boter
60 g kandijsuiker
4 eetlepels bloem

Tip: lepel een laagje vers gemaakte appelmoes op de bodem van de taart. Vul dan met de appeltjes, rozijntjes en werk af met de crumble.

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.

Starten doe je met het deeg.  Ik gebruik mijn handen, maar een keukenrobot met deeghaak kan natuurlijk ook.  Kneed de bloem, de suiker en de boter tot een kruimelachtig deeg.  Voeg het ei en wat kaneel toe en blijf kneden tot je een homogene bal krijgt.  Verpak het deeg in folie en laat het 20 minuten rusten in de koelkast.

Schil de appels en snijd ze in blokjes.  Bak ze vervolgens in de boter.  Voeg er ook wat suiker, rozijntjes en kaneel bij.  Bak de appeltjes op een zacht vuur tot ze licht gekarameliseerd zijn.

Was je handen en kneed vervolgens alle ingrediënten voor de crumble met je vingers.  Zet de crumble even opzij.

Vet een bakvorm in en bestuif deze met een dun laagje bloem.  Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier tot je een cirkel van ongeveer 0.5 cm dik is.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk voorzichtig aan.  Snijd het overtollige deeg af en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Vul de taartvorm met (een laagje appelmoes) en de appeltjes met rozijnen.  Strooi vervolgens de crumble over de taart en schuif de vorm in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Instant geluk wanneer je de geur van deze appeltaart met kaneel en rozijntjes ruikt.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,