Arabische gehaktballetjes met spinazie

Arabische gehaktballetjes met spinazie

Ik denk dat ze in elk land wel gehaktballetjes kennen: de Zweden maken ze met veenbessen, in Spanje heten ze albondigas en de Grieken bereiden hun versie van de gehaktballetjes met oregano en peterselie.   Duidelijk is het wel.  Wil je lekker comfortfood van de bovenste plank, dan zit je met gehaktballen op welke wijze dan ook altijd goed.  Vandaag nog een andere recept.  Arabische gehaktballetjes met spinazie.

In dit recept blijft de gouden combinatie van gehakt met tomatensaus behouden, maar stop ik alles in een Arabisch jasje.  Lekker gekruid met Ras El Hanout en licht pittig door de harissa.  Afgewerkt met heerlijk geslonken spinazie in de saus.  Om te watertanden én te delen met anderen.  Want niets is zo gezellige als een tafel vol vrienden en een grote schotel Arabische balletjes in tomatensaus op het midden van de tafel.  Serveer hierbij een fris, groen slaatje en platbrood.
Dit is “hygge” met een Arabisch tintje voor mij, maar welke gehaktballetjes zouden ze in Denemarken op tafel toveren?

Wat heb je nodig voor een grote schotel (4 personen):
Voor de balletjes:
800 g gehakt (lams of gemengd)
60 g eetlepels panko (grof paneermeel)
Ras el Hanout
snuifje zout
grof gemalen zwarte peper
120 ml eetlepels melk
1 ei
1 kleine ui

Voor de saus:
1 grote ui
2 teentjes knoflook
300 gram verse, jonge spinazie
4 tal lente-uitjes (enkel het groene deel)
800 g gepelde, hele tomaten
komijnpoeder
koriander
peper
zout
1 koffielepel harissa (naar smaak, maar pas op want dit is pikant)
citroensap
olijfolie

Hoe maak je het:
Pel de grote ui en de teentjes look en snipper deze zeer fijn.  Verhit wat olijfolie in een kookpot en fruit de ui glazig.  Kruid met komijnpoeder, koriander, peper en zout.  Roer goed.  Giet de gepelde tomaten met pulp in de pot.  Breek de tomaten met een vork.  Meng een beetje harissa door de saus en laat het geheel op een zacht vuurtje sudderen.

Wanneer de saus staat te pruttelen, is het tijd om aan de balletjes te beginnen.
Snipper de ui zeer fijn.  Meng het gehakt met de gesnipperde ui, het ei, de panko, de melk en de kruiden.  Kneed alles goed met de handen en rol niet te kleine balletjes.
Voeg ze voorzichtig bij de saus.

Controleer of de balletjes gaar zijn en voeg dan de jonge spinazie bij de tomatensaus.  Ook de fijn gesnipperde lente-uitjes mogen bij de saus.  Wanneer de spinazie geslonken is, voeg je nog enkele druppels citroensap toe en mag je iedereen aan tafel roepen.  Smakelijk!

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply