Artisjok en burrata

Artisjok en burrata

Een goed hart is goud waard en dat geldt zeker voor het hart van de artisjok.  De bodem van de bloemknop van de distelplant wordt vaak als delicatesse genoemd en bevat bovendien stoffen die werken als antioxidanten. Met dit “specialeke” maak ik een onweerstaanbaar gerecht.  Een bord heerlijke pasta met artisjok en burrata.  De zacht, bittere smaak van de artisjok vormt een mooi tegengewicht voor de zoute smaak van het spek.  De verse, Italiaanse burrata maakt het geheel zo fantastisch romig dat je na het eten van dit gerecht begrijpt waarom Italianen en ik zo dol zijn op lekker eten!
Essere una buona forchetta

Wat heb je nodig voor 4 personen:

1 bokaal artisjokbodem op olie (je kan ook verse artisjokken gebruiken, maar alleen de bodems)
1 ui
2 tenen knoflook
400 g pasta (ik gebruikte macaroni)
300 g spekblokjes
2,5 dl room
100 g Parmezaanse kaas
1 bolletje burrata
vers gemalen, zwarte peper
bieslook voor de afwerking
enkele klontjes boter
zeste van citroen
paneermeel

Hoe maak je het:

Kook de pasta beetgaar in een ruime hoeveelheid, gezouten water.

Pel de ui en snipper deze fijn.  Doe hetzelfde voor de look.  Bak het spek krokant in een pan en voeg na enkele minuten de gesnipperde ui en look toe.  Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze in stukjes.  Voeg de stukjes artisjok bij de ui, look en het spek.

Maak een mengsel met de room en de geraspte Parmezaanse kaas.  Kruid met vers gemalen, zwarte peper.  Giet de beetgare pasta af.  Meng het kaasmengsel onder mengsel van spek en laat enkele minuten pruttelen.

Voeg dan de pasta bij de saus en proef of het pastagerechtje nog extra kruiding nodig heeft.  Schep de pasta in ovenschaal en maak een mengsel van gelijke delen paneermeel en geraspte Parmezaanse kaas.  Breng het mengsel op smaak met zeste van citroen. Het kruidige mengsel mag over de pasta gestrooid worden.

Leg enkele klontjes boter bovenop en zet de schotel dan enkele minuten onder de grill van de oven. Wanneer de pasta goudbruin kleurt, is het tijd om te serveren met een beetje vers gesnipperde bieslook en lekkere burrata bovenaan.

Liefs,

 

 

 

 

 

 

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply