Artisjoksalade met doperwten

Artisjoksalade met doperwten

Eindelijk zijn de zonnestralen er weer en dat heerlijk lentezonnetje staat voor mij gelijk met een apéroke op verplaatsing … wie gaat er mee?  Nu moet ik eerlijk zijn en toegeven dat je me niet alleen nu, maar tot de allerlaatste warme herfstdag buiten kan vinden.  Ik ben als het ware gemaakt voor de zon!  Mijn lijstje van to do dingen in de buitenlucht is dan ook enorm (klinkt weer fout), maar een lekker hapje eten en een glaasje drinken staat toch hoog op de lijst.  Wanneer je zelf hapjes wil maken om je vrienden mee te verrassen dan is dit gezonde, lekkere hapje het ideale recept.  Deze artisjoksalade met doperwten maak je snel en kan je op voorhand klaarmaken.  Dit is een smaakvol en handig receptje.  Ideaal om mee te nemen in die leuke, kleine glaasjes.  Perfect voor gezellige momentjes in het zonnetje.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
doperwten (verse of diepvries doperwten)
1 bokaal artisjokharten op olie (314 ml)
10 tal zongedroogde tomaten
enkele kerstomaatjes
enkele blaadjes verse munt
1 sjalot
handvol verse peterselie
peper
grof zeezout
scheutje lekkere olijfolie
½ citroen (ik gebruik een bio citroen omdat ik de zeste ook graag gebruik)

Hoe maak je het:
Breng water met zout aan de kook.  Blancheer de doperwten kort in het kokende water zodat ze de groene kleur behouden.  Gebruik bij het koken van groene groenten nooit een deksel op je pot.  De diepvrieserwten hoef je niet eerst te laten ontdooien.  Giet na enkele minuten het water af en laat de erwten even afkoelen.  Ik gebruik hiervoor ijswater.

Giet de artisjokharten af en snijd in hapklare stukjes.

Snipper de sjalot fijn en meng met de doperwten, de artisjokstukjes en enkele zongedroogde tomaten.  Ik vind het lekkere om in dit slaatje ook enkele kerstomaatjes toe te voegen.  Breng op smaak met fijngesnipperde peterselie en munt.  Rasp wat citroenzeste en voeg dit toe bij je slaatje.  Er mag ook een beetje citroensap en olijfolie bij.  Tenslotte kruid je het geheel met peper en grof zeezout.

Vlug enkele potjes vullen, een lekkere glaasje erbij en dan genieten van de zon.

image_pdfimage_print

Leave a Reply