Aspergeroomsoep

Aspergeroomsoep

Heerlijk soep!  Smaakt altijd en nog gezond ook.  Als het aspergetijd is, maak ik altijd een grote pot aspergeroomsoep want daar zijn ze hier thuis zot van.  Voor mij is dit dé soep die me terugbrengt naar mijn kindertijd.  De aspergeroomsoep van de bomma was dan ook de allerlekkerste soep ooit en voor mij nog steeds de maatstaaf om mijn eigen versie te beoordelen.  Voor diegene die nog twijfelen … die van mij is nooit goed genoeg, maar gelukkig is mijn proefpanel wel altijd tevreden.  Als ik er tenminste balletjes in heb gedaan.  “Dat hoort zo bij deze soep,” zeggen ze dan in koor.  Haha … slimmeriken.  Beetje samenspannen, maar stiekem hebben ze wel gelijk want dit is lekker!  Benieuwd welke soep jullie favoriet is.  Let me know.

Wat heb je nodig (voor 2 liter soep):

Soep:
1 kg witte asperges
1 witte ui
1 wit van prei
klein klontje boter
bouquet garni (laurier, tijm en peterseliestelen)
(soja)room
witte peper
zout

Balletjes:
300 g gehakt
1 ei
25 g paneermeel
peper
zout
vers gemalen nootmuskaat

Afwerking:
krulpeterselie

Hoe maak je het:
Gebruik alleen maar lekkere en verse asperges.  Spoel de groenten.  Neem vervolgens je tijd om zorgvuldig elke asperge te schillen.  Gebruik een dunschiller en schil van de punt naar de basis.  Snijd het harde gedeelte onderaan weg, maar bewaar alles.  Snijd de asperges in niet te kleine stukjes.  Hou de puntjes apart voor de afwerking.  Wanneer je asperges schilt voor andere gerechtjes dan kan je het kookvocht en de schillen bewaren in de diepvriezer en gebruiken wanneer je soep gaat maken.

Neem een pot met ongeveer 2 liter water en doe er de schillen (verse en eventueel diepgevroren aspergeschillen) in.  Breng tot tegen het kookpunt en draai vervolgens het vuur laag.  Laat de aspergebouillon nog een 15-tal minuten trekken.

Spoel ondertussen het wit van prei en snijd in stukken.  Ook de ui mag geschild worden en in stukken.  Smelt een klontje boter in een soeppot en stoof de prei en de ui glazig.  Voeg na enkele minuten de aspergestukken toe.  Roer regelmatig zodat de groenten niet bruin worden.

Giet de aspergebouillon door een zeef en voeg bij de aangestoofde groenten.  Maak met keukentouw een kruidentuiltje van een blaadje laurier, peterseliestelen en enkel takjes verse tijm.  Het geurige pakketje mag bij de soep.  Laat de soep rustig sudderen.

Maak ondertussen de balletjes voor de soep.  Meng hiervoor het gehakt met het ei, paneermeel en kruid met peper, zout en nootmuskaat.  Was je handen en rol kleine balletjes.  Je kan de balletjes laten garen in de soep, maar ik kook ze altijd even apart.

Wanneer de asperges klaar zijn, verwijder je het kruidentuiltje en mix je de soep glad.  Breng op smaak met peper en zout en voeg de aspergepuntjes toe.  Laat de soep nog even doorkoken.  Voeg de gekookte balletje bij de soep samen met een scheut room.
Werk af met fijngehakte peterselie.

Serveer warm en dan genieten van de snoetjes aan de andere kant van de tafel.

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply