Avocado gazpacho

Avocado gazpacho

Gazpacho, de koude soep met tomaten en kruiden is ondertussen wereldberoemd geworden.  Terecht, want deze heerlijke dorstlesser met zijn volle smaak is ideaal om een warme zomerdag door te komen.  Ik deelde eerder mijn recept voor gazpacho met tomaten en watermeloen.  Een throwback naar Ibiza.
Met de warmere dagen voor de deur serveer ik graag avocado gazpacho, een variant met doperwten, avocado en veel verse kruiden.  Deze zachte, groene soep wordt afgewerkt met een snuifje gerookt paprikapoeder.  Een klein rokerig accentje dat magisch werkt in deze lekkernij.  Ijskoud serveren.  Laat het zonnetje dus maar schijnen.

Wat heb je nodig voor 4 personen:
150 g diepvries doperwten
2 avocado’s
3 dl groentebouillon (afgekoeld)
2 dl volle yoghurt
1 klein teentje look
citroensap
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
gerookt paprikapoeder
verse koriander
verse peterselie
verse basilicum

Voor de afwerking:
kleine smaakvolle tomaten
verse koriander
verse peterselie
verse basilicum
gerookt paprikapoeder

Hoe maak je het:
Breng water aan de kook met een beetje zout.  Gaar de doperwten in het kokend water.  Je hoeft ze niet te ontdooien.  Het garen duurt maar enkel minuten.  Giet af en spoel onder koud stromend water.

Pel de avocado’s en mix samen met de look, erwten en de groentebouiilon en de verse kruiden.  Wil je het soepje graag kruidig dan voeg je natuurlijk meer kruiden toe.  Dit is dus naar eigen smaak.  Voeg een beetje yoghurt toe.  Doe dit lepel per lepel tot je de gewenste dikte en romigheid verkregen hebt.

Kruid met het citroensap, zout, zwarte peper en gerookt paprikapoeder.  Het gerookte paprikapoeder is heerlijk, maar kan overheersend smaken.  Begin dus met een heel klein beetje en proef goed.

Mix de soep nog een keer door en laat ze afgedekt zeer goed afkoelen in de frigo.
Serveer de soep ijskoud met partjes tomaatjes en enkele blaadjes verse kruiden.
Tomaten en avocado … blijft lekker!

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply