Aziatische humus

Aziatische humus

Wat er volgens mij nooit mag ontbreken tijdens een hip aperitiefje is een smakelijk dipsausje en mijn all-time favourite blijft humus, deze keer Aziatische humus.  Hoewel ik moet toegeven dat ik heel nieuwsgierig ben geworden naar de nieuwe Oosterse dip die stilaan de harten van heel wat foodies aan het veroveren is: muhammara.  De naam alleen al 😊 mmm.

Deze new kid in town is gemaakt op basis van geroosterde paprika en bevat verder nog walnoten, look, olie en het lekkere granaatappelmelassa.  Klinkt fantastisch niet?  Ik wacht nog even tot de paprika’s op hun best zijn om deze pittige spread eens te testen.  Ik hou het voorlopig dan toch nog maar eens humusreceptje.  Al is deze variatie echt wel een specialleke.  Deze keer krijgen de kikkererwten gezelschap van mijn eigen gemaakte groene curry pasta en krijg je een fusion humus met heel veel Aziatische smaken. Lekker hoor deze Aziatische humus.

Wat heb je nodig:

Voor de groene curry pasta:
Je gebruikt hier maar enkele lepels van, maar je kan de overschot gebruiken in andere gerechten.

ongeveer 1 eetlepel neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
1 theelepel komijnzaad (of poeder)
1 theelepel koriander poeder (je kan ook verse koriander gebruiken)
2 stengels citroengras
3 cm gember
1 sjalotje
2 grote tenen look
2 groene pepers
snuifje grof zeezout
limoensap van een halve limoen

Voor de humus:

170 g kikkererwten uit een bokaaltje
neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
eventueel een beetje vocht van de kikkererwten

Hoe maak je het:

Maak eerst de groene curry.  Je kan dit in een mortier maken, maar een kleine blender mag ook.
Verwijder de buitenste blaadjes van het citroengras en hak grof.  Schil de gember en snijd ook deze in stukken.  Pel de sjalot en de teentjes look.  Verwijder eventueel de zaadlijsten uit de groene pepers wanneer je liever minder pikant hebt.  Maal al dit samen met de andere ingrediënten tot een fijne massa.  De geuren die hierbij vrijkomen zijn werkelijk heerlijk.

Giet de kikkererwten in een vergiet en spoel ze grondig.  Ik hou altijd een beetje van het vocht bij.  Je kan het gebruiken om je humus straks wat aan te lengen.  Gebruik een blender om de kikkererwten te mixen samen met enkele lepels van de groene currypasta en wat zonnebloemolie.

Serveer met verse koriander, schijfjes limoen, fijn gesneden radijsjes en radijsscheutjes.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply