Bagels

Bagels

Mijn man lacht altijd een beetje met mij wanneer ik weer zeg: “Dat zal ik wel eens zelf maken”.  Hij heeft natuurlijk wel gelijk, want mijn lijst van gerechten die ik zelf eens ga maken is al zo lang dat ik verder kan koken tot mijn 91 jaar and still counting.  Gelukkig zijn er dan vakantiedagen die ik altijd broodnodig heb om te ontprikkelen en wat doe ik om mijn hoofd leeg te maken?  Juist ja, koken.  Meestal zijn mijn exclusieve kookmomenten al snel vol gepland en dit komt niet alleen door mijn ellenlange “to cook” lijst, maar ook door de verzoekgerechten van onze dochter.  Zij weet als geen ander dat ik meestal alles maar 1 keer maak (lees: tot ik ze blogproof vind), maar de dingen die zij lekker vindt, maak ik tijdens mijn vakantie met heel veel liefde graag nog eens.  Dit resulteert dus in een strakke kookplanning, met ergens daar tussen bagels.  Overgewaaid uit de stad die nooit slaapt en waar je altijd kan eten: New York.  Dit ronde broodje met een gat erin is inmiddels ook bij ons enorm populair om te eten, maar wat ik nou trendy vind aan bagels is dat je ze zelf bakt en dat doe je zo:

Wat heb je nodig voor ongeveer 8 bagels:

7 g gedroogde instant gist
500 g bloem voor wit brood (let op: gebruik geen mix)
10 g zout
2 eetlepels witte suiker of honing
300 ml lauw water
neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
1 eiwit
maanzaad en/of sesamzaad en/of zonnebloempitten en/of pompoenzaad

Hoe maak je het:
Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.  Meng vervolgens de droge ingrediënten (gist, bloem, zout en suiker) met elkaar.  Voeg hierbij het lauwe water en kneed het zorgvuldig tot je een elastisch deeg krijgt.  Je kan dit met een keukenrobot doen, maar met je handen lukt dit ook prima.  Wanneer je het deeg met de handen kneed, zal het in het begin erg plakkerig voelen, dit is normaal.  Het deeg wordt tijdens het kneden minder plakkerig.

Hoe weet je of je deeg voldoende gekneed is en dus elastisch is?  Je kan dit op een eenvoudige manier controleren.  Vet je handen in met een neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie).  Neem een klein bolletje van het deeg af (golfbal formaat).  Trek dat al ronddraaiend voorzichtig uit tot een vliesje.  Wanneer het deeg niet te snel scheurt dan is het voldoende gekneed.

Maak een bol van het deeg en leg het in een met olie ingesmeerde kom.  Draai de bol een paar keer om in de kom zodat er een laagje olie rond de bol komt.  Dit zorgt ervoor dat het deeg niet gaat uitdrogen.  Dek zorgvuldig af en laat op kamertemperatuur rijzen.  Dit duurt ongeveer 1 uur.  Het deeg is goed gerezen wanneer je er met je vinger in prikt en er een gat blijft instaan.

Bestuif je werktafel en druk de lucht uit het deeg.
Maak 8 bolletjes van het deeg en laat ze afgedekt onder plastic folie een 20-tal minuten rusten.
Na de 20 minuten maak je van een bolletje een lange worst en druk je uiteinden stevig tegen elkaar.  Doe dit ook voor de andere bolletjes en de bagels worden nu weer afgedekt voor een 2de keer rijzen.  Wanneer ze in volume verdubbeld zijn, controleer je of het deeg voldoende gerezen is door er met je vinger in te duwen.  Wanneer je indruk even zichtbaar is, weet je dat je klaar bent voor de volgende stap.

Verwarm de oven alvast 220°C.
Zet een grote pan water op het vuur en breng het water aan de kook.  Wanneer het kookt, draai je het vuur lager en dompel je de bagels onder voor enkele minuten.  Gebruik een schuimspaan om elke gekookte bagel voorzichtig op een met bakpapier beklede bakplaat te leggen.  Klop het eiwit los en strijk het over de bagels.  Strooi er vervolgens maanzaad, sesamzaad of zonnebloempitten over.

Zet de bagels in de voorverwarmde oven en laat ze in ongeveer 20 minuten goudbruin bakken.  Ik gebruik de heteluchtstand. Laat de gebakken bagels afkoelen en beleg ze vervolgens met roomkaas met gerookte kip en komkommer of met eiersla en avocado.

Heerlijk toch?

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply