Skip to content Skip to footer

Banana split ontbijt

banana split ontbijt

Een vakantiedag zalig starten betekent voor mij … samen buiten ontbijten. Niks heerlijker om rustig wakker te worden in de tuin met een tasje koffie in de hand en de eerste zonnestraaltjes op mijn snoet.  Nog wat gekwetter van de vogeltjes op de achtergrond en de dag kan voor mij al niet meer stuk.  Zeker niet wanneer hier nog een fantastisch ontbijtje bijkomt.  Eigenlijk is het stiekem een dessert, maar omdat ik meestal weinig geduld heb, zeker als ik honger heb, draai ik gewoon alles om en start ik met het serveren van een banana split ontbijt.  Traditioneel bestaat deze klassieker uit een banaan in de helft gesneden, een bolletje ijs en chocoladesaus.  De betere versie van dit toppertje heeft meestal nog wat extra, zoals nootjes.  Voor ontbijt vervang je het ijs door yoghurt en serveer je de bananen met granola en natuurlijk chocoladesaus.  Ik doe er nog wat aardbeien bij omdat het dan helemaal waanzinnig lekker wordt.  Deze combo is hemels, maar ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat de variaties voor deze banana split ontbijt eindeloos zijn.

Gek op havermout als ontbijt. Check dan zeker deze recepten eens.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Granola met kokos:
250 g havermout
3 eetlepels kokosolie (of andere plantaardige olie)
3 eetlepels agavesiroop of esdoornsiroop
speculaaskruiden
50 g zachte veenbessen
50 g blonde rozijnen
50 g kokosschilfers

Verder:
enkele lepels Skir (of andere yoghurt naar keuze)
4 bananen
aardbeien

Chocoladesaus:
200 g pure chocolade
1 dl melk
(klontje boter)

Hoe maak je het:

Ik maak op zondag altijd een grote pot granola.  Genoeg om heel de week heerlijk te kunnen ontbijten of om te gebruiken bij dit heerlijke banana split ontbijt. 

Verwarm de oven op 160°C.
Meng de afgewogen havermoutvlokken met de gesmolten kokosolie, de agavesiroop en wat speculaaskruiden.  Verdeel het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet 20 minuten in de oven (afhankelijk van je oven).  Haal de granola uit de oven en laat afkoelen.  Meng er vervolgens de zachte veenbessen, rozijnen en kokosschilfers onder.

Verwarm de melk in een steelpannetje en laat er de stukjes chocolade in smelten.  Roer eventueel een klontje boter door de chocoladesaus.  Dit zorgt ervoor dat de saus gaat blinken.

Snijd de bananen in de helft en lepel er een beetje Skir op.  Verdeel wat granola over de banana split en werk af met stukjes aardbeien en natuurlijk de chocoladesaus.

Smullen en dan genieten van een heerlijke dag.  Ik wens het jullie.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,