Bananencake zonder suiker en boter

Bananencake zonder suiker en boter

Tegenwoordig vind je heel veel recepten van bananencake.  Dit maakte me reuze benieuwd!  Ik probeerde er enkele en gaf er toen mijn eigen twist aan.  Het werd een recept voor een gezonde, lekkere cake zonder suiker en boter, maar met heel veel smaak.  Ideaal als tussendoortje of om je dagje te beginnen en bovendien “kidsproof”.  Je kan de cake een aantal dagen bewaren in aluminium folie, maar dat is ons nog nooit gelukt wegens té lekker!

Wat heb je nodig voor 1 cake van 30 cm:

3 rijpe bananen
3 eieren
100 g amandelmeel
50 g speltbloem
60 g dadels (zonder pit)
1 eetlepel agavesiroop (optioneel)
Ongeveer 6 g bakpoeder
80 g gemende noten (ik gebruik altijd een mix van hazelnoten, walnootpitten, cashewnoten en amandelen)
30 g kokosrasp
snuifje zout
bakvorm

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 175°C.

Schil de bananen en pureer samen met de dadels tot een gladde massa.  De dadels maken je cake zoet. Hou je van heel zoet dan kan je ook een beetje agavesiroop toevoegen.

Breek de eieren in een andere kom en klop met de mixer tot een luchtige massa.  Voeg de eiermassa bij de gladde massa van bananen en dadels en meng voorzichtig.

Spatel het amandelmeel, de speltbloem, het bakpoeder en het snuifje zout door je beslag.

Hak de noten in stukjes en voeg toe bij je mengsel.  Ik vind het lekker dat er nog stukjes noot in de cake zitten daarom hak ik de noten niet te fijn.

Voeg tenslotte de kokosrasp door je beslag en meng voorzichtig.

Vet de bakvorm in en bestuif met bloem.  Giet het beslag in de vorm en bak de cake in het midden van de oven voor ongeveer 40 min.  Test of de cake klaar is door met een prikker in het midden van de cake te prikken.  Blijft de prikker schoon dan is je cake klaar.

Haal de cake uit de oven en laat even afkoelen in de vorm.  Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply