Wat schaft het stoommandje? Goddelijke bao buns met knapperig varkensvlees en een pittige salade. Je kan de broodjes makkelijk zelf maken, maar je kan ze natuurlijk ook kopen bij de groothandel of speciaalzaak. Wanneer je daar bent, neem je best ook meteen Char Siu-saus mee. Deze stroperige, honingzoete saus gebruik ik om mijn vlees eerst mee te marineren. Het geeft het vlees de typische rode kleur en een intense smaak. Het krokante pulled porkvlees is voor mij het nummer één ingrediënt voor mijn gestoomde broodje, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor kip of een veggie variant. Wat je ook kiest, zorg in ieder geval voor wat tegenhang bij het zachte, plakkerige van het broodje. Deze balans tussen zoet, zout, knapperig en zacht zorgt voor een op en top streetfood resultaat, maar dan thuis gemaakt … mmm ik ben fan, nu jij nog!
Wat heb je nodig (voor 4 personen):
Pulled pork:
1 kg spiering
enkele lepels Char Siu saus
arachideolie
Voor de salade:
4-tal kleine komkommers (ze verschillen niet van de grote, maar geven een mooi visueel resultaat)
1 rode chilipeper
spitskool (Chinese kool kan ook)
6 eetlepels rijstazijn
6 eetlepels suiker
snuifje zout
8 Bao buns
eventueel wat extra Char Siu-saus
Hoe maak je het:
Ik laat het varkensvlees enkele uren of liefst een nacht marineren. Dit geeft het lekkerste resultaat. Wie al eerder mijn pulled pork recept volgde, weet dat het niet moeilijk is om te maken, maar dat het wat tijd vraagt. Hou hier dus zeker rekening mee wanneer je enthousiast zou zijn om dit receptje te gaan proberen en daar twijfel ik niet aan.
Leg het vlees in een diepe schaal en schep er enkele lepels Char Siu-saus over. Wrijf het vlees er langs alle kanten mee in, dek het af en plaats het in de koelkast.
Verwarm wat arachideolie in een stoofpot met dikke bodem. Bak het vlees aan langs alle kanten en draai dan het vuur laag zodat het vlees op lage temperatuur, traag kan garen. Het vlees is klaar wanneer het gaar en krokant is en je het helemaal uit elkaar kan trekken.
Verwarm de azijn met de suiker en het zout tot de suiker helemaal is opgelost. Laat afkoelen terwijl je de komkommers in dunne plakken snijdt en de kool raspt. Meng de afgekoelde vinaigrette onder de groentjes en werk af met wat rode chilipeper naar smaak.
Stoom de broodjes gaar in een stoommandje.
Vul tenslotte de gestoomde Bao buns met knapperig varkensvlees en de salade. Je kan er eventueel nog wat extra Char Siu-saus bij serveren.
Ooh, ik krijg alweer trek.
Liefs,
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.