Verkiezingen in Amerika zorgen voor spektakel en vooral voor heel veel show op tv! Ik kan er wel om lachen. Mijn slaap er voor laten, ga ik zeker niet doen. Ik vraag me zelfs af of er überhaupt mensen zijn die heel de nacht opblijven om alles op de voet te volgen? Wat me elke keer opvalt wanneer ik naar de verslagen kijken, is het enorme chauvinisme dat die Amerikanen hebben. “America is great” Weet je wel? Of het daar echt zo fantastisch is laat ik graag in het midden, maar ik roep wel op om eens wat “fierder” te zijn op onze eigen producten. Wij beschikken over fantastische specialiteiten die zeker eens wat meer in de verf mogen gezet worden. Bij die Belgische klassiekers horen zeker mayonaise en frietjes of wafels, maar die Belgische pickles mogen niet vergeten worden. Tijd om dat receptje eens op mijn blog te plaatsen, want als echte Belg zou je dit toch zelf moeten kunnen maken? De pot pickles komt hier zeker mee op tafel wanneer ik wortelpuree maak en dan denk ik spontaan ook even aan mijn bomma. Zij at geen wortelpuree zonder dit fantastisch streekproduct. Ik vraag me af of ze deze huisgemaakte broodjes met pulled pork en pickles ook zo graag zou eten?
Wat heb je nodig:
Voor 16 kleine broodjes:
450 g witte bloem
40 g witte kristalsuiker
7 g instant gist
120 ml lauw water
120 ml lauwe melk
1 groot ei
55 g ongezouten boter
1 ½ theelepel zout
Voor de afwerking:
1 ei
1 theelepel water
½ theelepel witte kristalsuiker
sesamzaadjes
Voor pulled pork met kruidenrub (geïnspireerd op het recept van Jeroen Meus)
1 kg spiering (of varkensschouder)
klontje boter
1 bescheiden eetlepel zout
1 koffielepel mosterdzaad
1 koffielepel chilipoeder
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel gerookt paprikapoeder
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel lookpoeder
2 eetlepels bruine suiker
Voor de Belgische pickles:
¼ bloemkool in kleine roosjes
100 ml azijn (de blauwe hand)
100 ml water
100 g suiker
200 gr kleine augurkjes in schijfjes gesneden
100 g kleine zilveruitjes
2 eetlepels scherpe mosterd (ik gebruik die van Tierenteyn)
1 eetlepel kurkuma
½ koffielepel gemberpoeder
1 eetlepel curry poeder
3 eetlepels maïzena
Hoe maak je het:
Voor pulled pork te maken neem ik mijn tijd. Je maakt de rub voor het vlees, je zet het op en je laat het zachtjes pruttelen. Ondertussen heb je tijd om de broodjes te maken. Die mogen even rijzen. 2 keer zelfs. Na het afbakken mogen ze ook nog even afkoelen. Ergens tussendoor heb je zeker tijd om pickles te maken. Op zich helemaal niet moeilijk en je kan ze ook een hele tijd bewaren.
Breng de hoeveelheid azijn en water aan de kook. Voeg de suiker toe en laat die oplossen. Blancheer hierin de bloemkoolroosjes. Breng op smaak met de mosterd, kurkuma, gember en curry. Los wat maïzena op in een scheutje water en bind de pickles tot de gewenste dikte. Hou er rekening mee dat de saus nog zal indikken tijdens het afkoelen. Voeg de augurken en zilveruitjes toe. Giet de warme, ingekookte saus in een bokaal en sluit deze af.
Snijd de broodjes open en beleg ze met pulled pork, knapperige sla en een lepel zelfgemaakte pickles.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
