Biethapjes met geitenkaas

Biethapjes met geitenkaas

Elk seizoen heeft zijn eigen typische producten.  Groenten en fruit, maar ook kazen zijn seizoensgebonden.  Eten en koken volgens de jaargetijden is niet alleen voordelig voor je portemonnee, je weet ook zeker dat je lekkere en verse producten op je bord krijgt.  Helemaal volgens de visie van Mie en Place.  Mijn kaasmeester van Lourdon laat me proeven van een vers geitenkaasje.  Artisanaal gemaakt in de hoeve van de geitenkaas Polle.  Hier in de stille Kempen produceren ze op een natuurlijke en ambachtelijke wijze kazen met zuiver karakter.  Geen kleurstoffen of conserveermiddelen, maar geitenkaasjes met een zachte smaak.  Perfect voor bij een andere seizoenstopper … rode biet.  Laat de aardse smaak je niet afschrikken.  Door de bieten te poffen in de oven komt de smaak mooi naar boven en laat die zich lekker combineren met de geitenkaas en de tijm.  Deze biethapjes met geitenkaas is een eenvoudig startertje, maar oogt ooh zo mooi op het bordje.  Zin gekregen in kaas?  Here we go!

Wat heb je nodig voor 4 personen:
Ik maakte dit in een terrine en heb er nadien blokjes van gesneden, maar je kan ook torentjes maken (met een serveerring) of een andere vorm (cakevorm) gebruiken.  De hoeveelheden zijn dus een indicatie afhankelijk van je vorm!  Snappie? 😊

400 g verse, zachte geitenkaas (Polle)
1 bosje verse tijm (dit is naar smaak)
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
2 rode bieten  (niet te groot)
2 gele bieten  (niet te groot)
2 teentjes look
balsamico crème (je kan dit makkelijk zelf maken volgens mijn recept of kopen in de winkel).
handvol walnoten
beetje tuinkers
beetje olijfolie

Hoe maak je het:
Hou voor dit gerecht rekening met het afkoelen van de bieten na het poffen en met het opstijven van de kaas voor het snijden.  Begin best met het poffen van de bietjes in de oven.

Verwarm de oven op 180°C.
Was de bieten met de schil en dep ze droog.  Leg velletjes aluminiumfolie klaar en leg op elk velletje een bietje.  Bestrijk ze met een beetje olijfolie, wat peper en zout en een takje verse tijm.  Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven.  Laat ze gaar worden in de oven.  Haal de gare bieten uit de oven en verwijder de aluminiumfolie.  Wanneer ze zijn afgekoeld, kan je heel makkelijk de schil verwijderen.  Gebruik een mandoline om ze in schijfjes van ongeveer 3 mm te snijden en leg ze even aan de kant. Houd een aantal schijfjes over voor de afwerking en houd de kleuren ook uit elkaar.

Zorg dat de verse geitenkaas op kamertemperatuur is en meng er de verse tijmblaadjes onder samen met de geperste teentjes look, zwarte peper en een heel kleine snuifje zout.

Bekleed je vorm met bakpapier. Het papier mag ver over de vorm komen.  Leg een laagje rode biet onderaan de vorm met hierop een laagje kaasmengsel. Ga verder met een laagje biet, kaas, enz … eindig met een laagje biet.  Vouw de kanten van het bakpapier naar binnen en zet iets zwaar op de vorm.  Plaats in de koelkast voor een aantal uren.

Maak ondertussen de balsamico crème.

Haal je “kunstwerk” voorzichtig uit de vorm met behulp van het bakpapier.  Neem een scherp mes en snijd schijfjes of blokjes uit de vorm.  Spoel het mes elke keer af.
Dresseer de borden met de overgebleven rode en gele biet schijfjes, balsamico crème, tuinkers en gehakte walnoten.

Hier wil je in bijten, toch?

Liefs,

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply