Bietensalade met avocado

Bietensalade met avocado

Voor deze bietensalade met avocado heb ik me laten inspireren door Yotam Ottolenghi.  Ik hou echt van alle producten in deze superfood salade.  Hier zit zoveel lekkers en gezond in dat het niet anders kan hiervan te houden.  Zelfs wanneer je geen fan bent van bieten.  Echt waar.

Ik moet wel toegeven dat de bieten die ik mocht gebruiken voor dit slaatje vers uit de moestuin kwamen en een mindere “aardse” smaak hebben dan diegenen die je in de winkel koopt.  Als je het geluk hebt om gele of witte rapen te gebruiken, aarzel dan niet.  Deze smaken zoveel zoeter dat je er zelfs de anti-bieten fan mee kan overtuigen.

De bieten heb ik in de schil geroosterd zodat de kleur en smaken behouden blijven.  Het roosteren duurt even, maar het is echt de moeite.  Ik serveer deze maaltijdsalade “as it is”, maar zachte geitenkaas on the top kan perfect.

Wat heb je nodig (voor  4 personen):
Voor de geroosterde bieten:
4 kleine ongekookte bieten (gele, rode, roze) met schil
verse tijm
olijfolie
peper
zout

Voor de salade:
1 zoete ui
1 eetlepels sherryazijn
3 eetlepels lekkere olijfolie
½ theelepel fijne witte suiker
enkele druppeltjes tabasco
grof zout
vers gemalen zwarte peper
2 avocado’s
handvol verse koriander
handvol verse munt
150 g tuinbonen (ik gebruik diepvries tuinbonen)

Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180°C.  Was de bieten (met de schil) en dep ze droog.  Leg velletjes aluminium folie klaar en leg op elk velletje een bietje.  Bestrijk de bietjes met olijfolie, wat peper en zout en een takje verse tijm.  Vouw de pakketjes dicht en leg ze in de oven.  Laat ze gaar roosteren in de oven.  Haal de gare bietjes uit de oven en verwijder het aluminium folie.  Je kan nu heel makkelijk de schil verwijderen.  Snijd de bietjes in partjes en leg ze even aan de kant.

Snijd de ui in dunne ringen.
Kook de tuinbonen gaar in water met wat zout.  Gebruik geen deksel en laat ze niet te lang koken zodat de frisse, groene kleur behouden blijft.

Maak een vinaigrette van de azijn, olijfolie, tabasco, suiker, peper en zout.  Pas eventueel de verhoudingen wat aan zodat je een zoete, maar scherpe smaak krijgt.

Pel de avocado’s en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in partjes.

Klaar om te serveren.  Meng de bieten met de tuinbonen en de ajuinringen.  Giet de vinaigrette over de groentjes en leg de partjes avocado er bovenop.  Werk af met de verse koriander en munt. Sprenkel voor het opdienen nog wat druppeltjes olijfolie over de salade.
Klaar om te genieten?

Liefs,

mieke

 

image_pdfimage_print

Leave a Reply