We rollen het weekend in met een andere variatie van biscuitrol. Ik deelde eerder al deze versie met frambozenconfituur, maar nu is de biscuitrol met citroen curd en meringue on top aan de beurt. Het maken van de Engelse topping stond al lang op mijn to do lijstje en het is er dan toch eindelijk van gekomen. Ik hou van de frisse citroensmaak bij het zoete van de biscuit. Het geheel werk ik af met een indrukwekkende topping van gebrande meringue. Beetje spelen met vuur is altijd leuk toch? Dit dessert maak je helemaal op voorhand en ziet er veel moeilijker uit dan het is.
Mijn beste tip: vergeet niet om met verse eitjes te werken.
Wat heb je nodig voor 1 biscuitrol:
Citroen curd (je hebt 2 potten curd):
naar een recept van Zippora Wiese
3 bio citroenen
125 g boter
250 g suiker
1 theelepel citroenzeste
3 eieren
2 eierdooiers
Biscuitrol:
75 g suiker
75 g bloem
3 eieren
snuifje zout
Meringue:
2 eiwitten
120 g poedersuiker
Mascarponecrème:
150 g mascarpone
150 ml room (opklopbaar)
1 vanillepeul
eventueel een beetje vanillesuiker (als je van zoet houdt)
Hoe maak je het:
De citroen curd maak je best op voorhand. Ik gebruik enkel bio citroenen die ik heel goed was. Rasp vervolgens de citroenen (stop bij het witte, bittere gedeelte) en pers het sap eruit.
Smelt de boter met de suiker en de citroenrasp au bain-marie. Meng goed en roer er vervolgens het citroensap door.
Klop in een schone kom de eieren los. Voeg de losgeklopte eieren onder het citroenmengsel in de au bain-marie en blijf goed roeren (op een laag vuur) tot het mengsel de juiste dikte heeft.
Neem van het vuur en giet het mengsel in een schone pot. Bewaar de citroen curd in de koelkast.
Weeg alle ingrediënten voor de biscuitrol zorgvuldig af. Zet alvast een bakplaat klaar. Spray er wat bakspray over (beetje olie of boter kan ook) en leg er een velletje bakpapier op. De bakspray zorgt ervoor dat je bakpapier mooi op zijn plaats blijft.
De oven mag je voorverwarmen op 200°C.
Doe de eieren in een mengkom en kluts ze even los. Voeg de suiker en het snuifje zout toe en mix tot je een bleke massa krijgt. Zeef dan de bloem bij het mengsel en spatel voorzichtig onder elkaar. Stort het biscuitbeslag op het bakpapier en verdeel het zodat het zo egaal mogelijk is. Schuif de bakplaat in de oven voor ongeveer 10 minuten (afhankelijk van je oven). De biscuit moet lichtbruin worden van kleur.
Terwijl de biscuitrol in de oven staat maak je de mascarponecrème. Klop de room met het merg van de vanillepeul op tot deze lobbig is. Als je van zoet houdt, mag je een beetje vanillesuiker toevoegen. Spatel vervolgens de mascarpone onder de room. Zet koud.
Haal de bakplaat uit de oven en draai de biscuit om op een ander stuk bakpapier. Verwijder heel voorzichtig het bovenste bakpapier. Laat de biscuit even afkoelen.
Strijk de rolbiscuit in met een laag citroen curd en een laag mascarponecrème. Blijf een beetje van de kantjes weg. Rol de cake vervolgens op (begin bij de kortste kant). Leg je rolbiscuit op de naad. Snijd de buitenste kanten van je biscuit zodat het mooier oogt.
Rest ons nog de afwerking van onze rolbiscuit.
Doe de eiwitten in een mengkom (die niet van plastic is). Zorg dat de kom en garde vetvrij zijn. Begin langzaam te kloppen (je ziet belletjes ontstaan). Voer dan de snelheid op tot het eiwit stijve pieken vormt. Voeg de suiker lepel per lepel aan het eiwit toe. Zorg ervoor dat het schuim telkens weer stijve pieken vormt voordat je een nieuwe eetlepel suiker toevoegt. Blijf kloppen tot alle suiker is opgelost. Neem een beetje mengsel tussen je vingers, als het nog korrelig aanvoelt, blijf je verder kloppen. Het resultaat van al dit kloppen is een mooi, glanzend en dik mengsel dat in een piek op het topje van je vinger blijft staan.
Lepel een beetje van de meringue over de rolbiscuit. Brand de meringue af met een bunsenbrander.
Biscuitrol met citroen curd en meringue on top … een heerlijk fris dessert.
Smakelijk en liefs,
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.