Bloemkoolsoep

Bloemkoolsoep

Bloemkool heeft misschien wel een ouderwets imago, je kan met deze kool best wel de hippe tour op.  Deze gezonde groente met weinig calorieën kan je immers op heel wat manieren bereiden.  Rauw verwerken tot couscous of roerbakken in een veggie curry.  Heerlijk!  Je kan wel stellen dat de bloemkool de laatste tijd een ware revival kent.  Ik moet toegeven dat ik de oerklassiekers zoals bloemkoolsoep ook wel lekker blijf vinden. Dus haal je soeppan al maar uit de kast, want hier komt een heerlijk soeprecept van witte roosjes.  Niet meteen iets nieuws, maar zo lekker en daarom het delen meer dan waard.  Door de look komt de volle aardse smaak van de bloemkool helemaal tot zijn recht.  Samen met prei en een heel klein beetje aardappel vormt dit het ideale soepje om van te genieten op een koude dag. Want soms heb je alleen maar nood aan een haardvuur en een kommetje soep.

Wat heb je nodig voor 1 liter soep:

1 liter groentebouillon
1 bloemkool
1 wit van prei
2 teentjes look
1 aardappel
witte peper
snuifje zout
snuifje verse nootmuskaat
klein klontje boter (of neutrale olie)

Afwerking:

enkele bloemkoolroosjes
enkele preiringen
150 g spekjes
handvol peterselie

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C.
Versnijd de bloemkool en hou enkele roosjes apart voor de afwerking.  Snijd het wit van prei in ringen en spoel de groente grondig onder stromend water.  Hou enkele fijne ringetjes apart als garnituur.  Pel de teentjes look en schil de aardappel. Snijd de aardappel in 4.

Smelt een klontje boter in een soeppan en stoof de groenten op een matig vuur.  De groenten mogen niet kleuren.  Blus met de groentebouillon en kruid met peper, zout en een beetje verse nootmuskaat.
Bak de spekjes in een pan.  Strooi ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze vervolgens drogen in de voorverwarmde oven.  Hak de gedroogde spekjes vervolgens fijn tot een crumble.

De bloemkoolroosjes voor de afwerking van de soep mogen kort geblancheerd worden.
Controleer of de groenten in de soep gaar zijn en mix de soep glad met de staafmixer.
Kruid eventueel nog wat bij met extra peper.  Snipper de peterselie fijn.

Tijd om de soep te serveren en af te werken met enkele bloemkoolroosjes, ringetjes prei, wat peterselie en de crumble van spek.
Lekker toch?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply