Een Brabants worstenbroodje is een typische snack uit … jawel hoor Noord-Brabant 😊 Het broodje bestaat, in tegenstelling tot de worstenbroodjes die wij kennen, uit zacht brooddeeg en dus niet uit bladerdeeg.
Traditiegetrouw werden deze broodjes vooral gegeten bij speciale gelegenheden waarbij mensen gezellig samenkomen zoals Kerstmis en Carnaval.
Tegenwoordig koop je dit Brabants worstenbroodje overal of maak je het gewoon zelf thuis.
Met dit recept, wat spierballenwerk en een beetje tijd, hou je de traditie van gezelligheid en samen eten helemaal springlevend. Als dat niet mooi is.
Wat heb je nodig voor ongeveer 15 Brabantse worstenbroodjes:
Voor het wit brooddeeg:
15 g instant gist
125 g roomboter op kamertemperatuur
500 g bloem
200 ml melk
1 ei
10 g zout
Voor de worstjes:
500 g gemengd gehakt
gehaktkruiden van Verstegen
120 g paneermeel
1 ei
Voor de afwerking:
scheutje melk
1 ei
Hoe maak je het:
Start met het maken van het deeg. Weeg hiervoor de ingrediënten zorgvuldig af. Laat de boter uit de koelkast zacht worden. Klop het eitje voor het deeg alvast los.
Meng de boter, de bloem en de gist. Kneed het zorgvuldig door en voeg dan het ei, de melk en het zout toe. Kneed tot je een soepel deeg krijgt. Dit duurt ten minste 10 minuten en is nodig om de gist te activeren. Laat het deeg vervolgens 30 minuten afgedekt rijzen op een warme plaats. Om te controleren of je deeg een 1ste keer goed gerezen is, druk je met je vinger voorzichtig in het deeg. Wanneer het kuiltje blijft staan, is het prima.
Maak ondertussen de worstjes. Meng het gehakt met het ei, paneermeel en de kruiden. Verdeel in hoopjes van ongeveer 40 g en rol worstjes van het gehaktmengsel. Zet de worstjes afgedekt in de koelkast tot later.
Verdeel het gerezen deeg in hoopjes van 50 g en bol ze op. Deze techniek gebruiken we ook bij het maken van burgerbroodjes. Laat een 2de keer rijzen onder een schone doek voor ongeveer 20 minuten. Controleer weer met je vinger. Het kuiltje zou nu moeten verdwijnen.
Verwarm de oven op 250°C.
Rol de bolletjes deeg uit tot rechthoekjes en rol de worstjes in het deeg. Ik vouw het deeg zoals ik loempia’s rol of Turkse sigaren maak.
Leg de Brabantse worstenbroodjes op een bakplaat met bakpapier en strijk de bovenkant in met het mengsel van ei met een beetje melk. Dit zal ervoor zorgen dat de worstenbroodjes straks goudgeel gaan kleuren.
Zet de plaat in de oven voor ongeveer een 30-tal minuten. De worst moet gaar zijn en de broodjes bruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de worstenbroodjes afkoelen op een rooster.
Deze Brabantse worstenbroodjes kan je warm of koud eten. Smakelijk samen.
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen of te bewaren op Instagram.
Liefs