Skip to content Skip to footer

Briochebrood

Mie en Place briochebrood

Sinds ik in Parijs ben geweest, stond het zelf bakken van een briochebrood op mijn to cook list.   Een paar weken geleden heb ik er dan toch een vinkje achter kunnen schrijven.  Het is me (na een paar jaar) eindelijk gelukt om er tijd voor te maken.  Dit recept maak je immers niet in een opwelling, maar wel wanneer je voldoende tijd hebt en laat ik dat nu altijd tekort hebben. Het van oorsprong Franse brood bestaat uit een rijk deeg (lees; niet ideaal voor als je calorieën telt), maar hierdoor is het enorm zacht en romig van smaak.  De typische vorm die niet weg te denken is uit de Franse boulangeries, bestaat uit een grote bol, met daarop een klein bolletje en is hierdoor meteen herkenbaar.  Heb je geen briochevorm zoals ik, dan kan je ook een cakevorm of cupcakevorm gebruiken.  Dit luxebroodje is ideaal voor je zondagse brunch met vrienden.  Serveer het met een dun laagje frisse confituur of een beetje roomboter. 
Instant Parijs gevoel met dit briochebrood. Bon appetit ♥

Wat heb je nodig:

250 gram bloem voor wit brood
5 gram zout
10 gram droge gist
30 gram witte suiker
3 eieren (en 1 eidooier om te bestrijken)
125 gram echte boter (op kamertemperatuur)
eventueel parelsuiker voor de afwerking

Hoe maak je het:

Doe de bloem, suiker, zout, gist en 2 eieren in een kom en kneed (eventueel met een keukenrobot) tot het deeg loskomt van de mengkom.  Voeg dan het laatste ei toe en kneed opnieuw tot het deeg loskomt van de kant.  Voeg vervolgens beetje per beetje de zachte boter toe en kneed tot het deeg een derde keer loskomt van de kom.  Dek af met plastic folie en laat 1 uur rijzen.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed de lucht eruit.  Wikkel het deeg volledig in met plastic folie en laat het 12 uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in bolletjes van ongeveer 50 gram.  Bol het deeg glad door een hand over een bolletje te leggen en kleine cirkels te draaien.  Leg ze in 2 rijtjes in een ingevette cakevorm of maak kleine versies met behulp van een cupcakevorm.  Laat het deeg nogmaals rijzen voor 1 uur.

Verwarm ondertussen de oven op 180°C.  Klop 1 eidooier los met een beetje melk en bestrijk de brioches ermee.  Strooi eventueel nog wat parelsuiker over de broodjes en bak het briochebrood ten slotte mooi goudbruin in ongeveer 25 minuten (afhankelijk van je oven).

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,