Broccoli spinaziesoep

Broccoli spinaziesoep

Ik hou van broccoli.  Deze groente die nauw verwant is met de bloemkool is niet alleen lekker, ze zit ook nog eens bomvol mineralen en vitamines.  Er zijn dus redenen genoeg om deze koolsoort regelmatig op het menu te zetten en dan mag je best eens creatief zijn.  Wat ik zelf een heerlijke combinatie vind, is broccoli spinaziesoep.  De groenten vormen samen met de kokosmelk de basis voor een romig en njammie soepje.  Ik gebruik mijn eigen recept voor groene curry en hou het verder zalig eenvoudig.  Wie kan hier nu nee tegen zeggen?

Je hebt maar een paar lepels nodig van de groene curry, maar je kan deze nog gebruiken voor andere gerechten bijvoorbeeld bij deze heerlijke Aziatsiche humus.

Wat heb je nodig voor 1 liter soep:

Voor de soep:
2-tal lente-uitjes (en 1 lente-uitje voor de afwerking)
200 g baby spinazie (en 100 g voor de afwerking)
500 g broccoli (en enkele roosjes voor de afwerking)
600 ml groentebouillon
400 ml kokosmelk
snuifje peper
snuifje zout
vers gemalen nootmuskaat

Groene curry pasta (ik gebruik een 4-tal eetlepels):
ongeveer 1 eetlepel neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
1 theelepel komijnzaad (of poeder)
1 theelepel koriander blaadjes (je kan ook verse koriander gebruiken)
2 stengels citroengras
3 cm gember
1 sjalotje
2 grote tenen look
2 groene pepers
snuifje grof zeezout
limoensap van een halve limoen

Hoe maak je het:

Was de broccoli en de spinazie.  Verdeel de broccoli een kleinere roosjes.  Gebruik een dunschiller om het buitenste van de stronk weg te schillen.  Snijd de stronk in stukjes.  Deze zijn heerlijk en heel voedzaam. Snipper de lente-uitjes fijn.

Vervolgens maak je de groene currypasta.  Ik hou van het maken van deze dingen.  Liever geen E- nummertjes voor mij 😉.  Ik maak dit snel in een blender, maar je kan dit ook met een mortier en stamper maken.  Verwijder de buitenste blaadjes van het citroengras en hak grof.  Schil de gember en snijd ook deze in stukken.  Pel de sjalot en de teentjes look.  Verwijder eventueel de zaadlijsten uit de groene pepers wanneer je liever minder pikant hebt.  Maal al dit samen met de andere ingrediënten tot een fijne massa.  De geuren die hierbij vrijkomen zijn werkelijk heerlijk.

Verwarm enkele lepels groene curry op een matig vuur.  Voeg de gewassen spinazie en de broccoli toe.  Er mag ook wat fijn gesnipperde lente-ui mee stoven.  Voeg na enkele minuten de bouillon toe en breng kort aan de kook.  Wanneer de groenten gaar zijn, verlaag je het vuur en voeg je de kokosroom toe.  Mix na enkele minuten de soep glad en kruid met peper, zout en een beetje nootmuskaat.

Verdeel dit heerlijk soepje over kommetjes en serveer met enkele blaadjes spinazie, enkele broccoliroosjes en wat fijn gesneden lente-ui.
Lekker toch?

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply