Bruschetta

Bruschetta

Bruschetta, de perfecte afwisseling voor ons dagelijks brood, maar ook het ultieme aperitiefhapje voor heerlijke zomeravonden.  Ik ben er dol op en het brengt me altijd in “vakantiemodus”.  Je kan kiezen voor de klassieke tomatenbruschetta of je kan de traditionele topping vervangen door eens iets anders.  Eigenlijk kan je heel creatief zijn met dit gerechtje.   Ik zet er een paar op een rijtje zodat je meteen aan de slag kan met deze heerlijke stukjes gegrild brood.
Maken en vooral delen is de boodschap!

Wat heb je nodig voor 6 verschillende bruschetta’s:

Brood:

Stokbrood of stukken gesneden brood
Je kan stokbrood gebruiken of een niet gesneden brood waar je zelf dikkere stukken van snijdt.  Besprenkel elk stukje brood met olijfolie.  Wrijf elke bruschetta in met een half stukje look en kruid met peper en zout.  Leg de bruschetta’s enkele minuten onder de grill van de oven.
Dit vormt de basis voor elke bruschetta.  Nu kan je kiezen voor je lievelingstopping.  Ik geef een paar ideetjes.

Toppings:

(klassieke) tomatenbruschetta:
5 grote tomaten
handje verse basilicum (en wat extra voor de afwerking)
3 eetlepels lekkere olijfolie
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper

Maak een rauwe tomatensaus zoals ik eerder maakte bij de pasta.  Beleg je bruschetta met het tomatenmengsel en versier met enkele snippers basilicum.

Erwtenpesto met gegrild spek en oventomaatjes:
200 g doperwten (vers of diepvries)
50 g Parmezaanse kaas
50 g pijnboompitten
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
enkele verse muntblaadjes
scheutje lekkere olijfolie
enkele plakjes spek of pancetta
10-tal trostomaatjes, snoeptomaatjes of kerstomaatjes

Verwarm de oven op 200°C.  Maak eerst de oventomaatjes zoals ik maakte bij de pasta met snijboontjes. Terwijl de tomaatjes in de oven staan, kan je de erwtenpesto maken.  Haal de tomaatjes uit de oven en laat ze aan de kant afkoelen.  Verlaag de oven naar 160°C.  Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg hierop enkele sneetjes spek.  Laat het spek goudbruin worden in de hete oven.  Laat even afkoelen op wat keukenpapier.  Beleg je bruschetta met een laagje erwtenpesto, een sneetjes spek en een lekker oventomaatje.

Broccoli pesto, gegrilde kip, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas, olijfolie:
1 kleine broccoli stronk
50 g pecorinokaas of Parmezaanse kaas (plus wat extra voor de afwerking)
scheutje lekkere olijfolie
1 handvol verse bladpeterselie
scheutje limoensap
1 teentje look
handvol pijnboompitten (voor de afwerking)
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper.
1 kipfilet
kippenkruiden van Versteghen

Grill de kip op de barbecue of in een grillpan.  Ik gebruik altijd de kippenkruiden van Versteghen.  Maak een lekkere broccolipesto volgens mijn recept.  Rooster enkele pijnboompitjes in een klein pannetje.  Zorg dat ze niet verbranden.  Beleg je bruschetta met een laagje broccolipesto, wat sneetjes gegrilde kip, enkele gegrilde pijnboompitjes en schaafsels Parmezaanse kaas of pecorinokaas.  Besprenkel je topping met enkele druppels lekkere olijfolie.

Mozzarella met oventomaatjes en zelfgemaakte balsamicocrème
1 bolletje mozzarella
10-tal oventomaatjes
scheutje lekkere olijfolie
1 teentje look
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
50 ml balsamicoazijn
20 g fijne kristalsuiker

Verwarm de oven op 200°C.  Maak eerst de oventomaatjes zoals ik maakte bij de pasta met snijboontjes.
Maak dan de zelfgemaakte balsamicocréme.  Breng hiervoor de balsamicoazijn aan de kook met suiker.  Laat indikken, voeg eventueel wat water toe wanneer crème te dik zou worden.  Beleg je bruschetta met enkele schijfjes lekkere mozzarella, oventomaatjes en besprenkel met je balsamicocrème.

Gegrilde kip, tomaat, mayonaise, spek, ei, preischeuten (deze is kidsproof)
1 kipfilet
2 tomaten
enkele sneetjes spek of pancetta
1 ei
handvol preischeuten voor de afwerking
2 eierdooiers (op kamertemperatuur)
400 ml zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels lauw water
versgemalen zwarte peper
grof zout

Maak eerst homemade mayonaise.  Kook nadien de eitjes hard (ongeveer 8 tot 10 minuten).  Laat ze afkoelen aan de kant.  Verwarm de oven op 160°C.  Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg hierop enkele sneetjes spek.  Laat het spek goudbruin worden in de hete oven.  Laat even afkoelen op wat keukenpapier.  Snijd de tomaten in fijne schijfjes.  Grill de kip in een hete grillpan.  Kruid met kippenkruiden van Versteghen.  Laat afkoelen aan de kant.  Bestrijk de bruschetta met een laagje zelfgemaakte mayonaise.  Leg hierop enkele schijfjes tomaat, gegrilde kip, schijfje ei, krokant spek en werk af met preischeuten.

Ricotta met groene pesto, rucola en oventomaatjes
handvol rucola
10-tal oventomaatjes
50 g pijnboompitten
1 teentje knoflook
half bosje basilicum (ongeveer 30 g)
half bosje peterselie (ongeveer 30 g)
scheutje citroensap
zwart gemalen peper
grof zeezout
50 g geraspte Parmezaanse kaas
120 g lekkere olijfolie
zeezout
vers gemalen zwarte peper
4-tal lepels ricottakaas

Verwarm je oven op 200°C.  Maak eerst de oventomaatjes zoals ik maakte bij de pasta met snijboontjes.  Haal de tomaatjes uit de oven en laat ze even afkoelen.  Maak vervolgens de groene pesto.  Bestrijk je bruschetta met een laagje ricotta en daarover een laagje groene pesto. Werk de rucola op met wat olijfolie, grof zout en zwarte peper.  Beleg je broodje met de rucola en werk af met enkele oventomaatjes.

liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply