Buddha bowl

Buddha bowl

Maak kennis met een kommetje vol met eenvoudige, voedzame ingrediënten, de buddha bowl.  Niet zomaar wat bij elkaar gebracht, maar met zorg uitgekozen zodat het een maaltijd-size, gezonde happy foodmix wordt.

Als basis voor je buddha bowl neem je groene groenten zoals babyspinazie, sla, waterkers …  leef je vervolgens uit met andere groenten.  Kies rauwe, maar ook gekookte, gestoomde of …  Voeg hierbij eiwitten toe zoals vlees, vleesvervanger, ei, bonen, kikkererwten of … Maak je maaltijd compleet met vezels zoals rijst, couscous, quinoa, pasta, noodles, of … Overdrijf niet met de hoeveelheid van dit onderdeel.  Voeg tenslotte extra’s toe zoals nootjes, kiemen, stukjes fruit … en werk je kommetje af met een hippe dressing.  Je kan creatief zijn zonder gêne of je volgt heel simpel mijn recept.

Als je jouw goedgevulde buddha bowl uiteindelijk even bekijkt voor je begint te eten, weet je meteen waar de naam vandaan komt.  Want zeg nu zelf dit lijkt toch sprekend op het ronde buikje van Buddha.  Gelukkig ga jij dit er niet van krijgen.  Smakelijk.

Wat heb je nodig voor 1 kommetje:

1 lente uitje (enkel het groene)
100 g verse doperwten of diepvrieserwten
halve rijpe avocado
100 gram ongekookte rijst (mijn voorkeur gaat naar Vientiane Jasmine rijst van Tai Mas)
1 ei
limoensap
grof zeezout
vers gemalen, zwarte peper

voor de dressing:
1 el mosterd
1 el Japanse sojasaus
1 el balsamicoazijn
2 el olijfolie
1 el sesamolie
zwart gemalen peper

Hoe maak je het:

Kook de rijst gaar in de rijstkoker. Houd de rijst nadien warm.
Breng een kookpot met gezouten water aan de kook.  Kook de erwtjes (ontdooien hoeft niet) gedurende 5 minuten zonder deksel.  Giet ze af en spoel onder koud, stromend water.
Neem een kommetje om de dressing te maken.  Meng hiervoor de mosterd, de sojasaus en de balsamicoazijn met de garde. Leng aan met de olijfolie en de sesamolie.  Blijf kloppen tot je een gladde saus krijgt.  Proef en kruid eventueel met peper.
Was het lente uitje.  Gebruik enkel het groene deel en snijd dit in fijne ringetjes.
Halveer de avocado in de lengte en duw met een scherp mes in de pit.  Trek de pit uit de helften.  Verwijder de schil en snijd de avocado in partjes.  Besprenkel met limoensap zodat de avocado niet gaat verkleuren.
Verhit een pannetje op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.  Zet het vuur zachter en breek het ei voorzichtig open.  Laat het in de pan glijden, maar zonder de dooier te beschadigen.  Laat het eitje pruttelen tot de randjes een bruin kleurtje krijgen.  Kruid met peper en zout.
Schep de rijst, de groenten en avocado in een mooi kommetje.  Besprenkel met de dressing en werk af met het eitje.
Enjoy!

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply