Buikspek met pastinaak

Buikspek met pastinaak

Tijdens de kerstdagen vliegen de ultieme feestrecepten je rond de oren.  Niet dat er iets mis is met feestelijke gerechtjes, maar ik vind ze er vaak wat over.   Ik hou van een lekker, mooi ogend bordje en een gezellige sfeer aan de tafel.  Niet alleen met de feestdagen, maar elke dag.  🙂 Deze feestperiode kies ik voor een stukje buikspek met pastinaak.  Ik laat het vlees traag garen in de oven en serveer er een lekkere pastinaakpuree met doperwten bij.  Zo eenvoudig, maar een combinatie dat al je smaakpapillen aanspreekt.
Voor mij is dit feest op mijn bord.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Gelakt buikspek:
800 g gepekeld buikspek
1 eetlepel honing (ik kies voor honing rechtstreeks van de imker.  Adresje nodig?  Stuur me een bericht en ik deel het graag met jou)
2 eetlepels graanmosterd
takje verse tijm
1 eetlepel appelazijn
klontje boter
vers gemalen zwarte peper

Pastinaakpuree:
4 pastinaken
groentebouillon
scheutje room
scheutje melk
klontje boter
grof gemalen zwarte peper

Gestoofde doperwten:
200 g doperwten
2 uien
olijfolie
grof gemalen zwarte peper
grof zout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 100°C.
Maak een saus van de honing, mosterd en appelazijn.  Marineer het vlees minimum 1 uur in de marinade.

Korst het vlees aan in een warme pan of wok en laat het verder garen in de oven voor ongeveer 2 uurtjes.

Schil de pastinaken met een dunschiller.  Snijd in kleinere stukken en gaar in de bouillon van groenten.  Giet de gare pastinaak af en mix glad samen met een scheutje room en een beetje melk.  Breng op smaak met een klontje boter en wat vers gemalen , zwarte peper.

Breng gezouten water aan de blancheer de erwten heel kort in het water.  Spoel ze onder koud water en zet ze even aan de kant.  Schil de ui en snijd in partjes.  Stoof ze in wat olijfolie en voeg na enkele minuten de erwten toe.  Kruid met zwarte peper en wat zout.

Wrijf de bovenkant nog eens extra in met wat marinade en plaats het vlees nog even onder de grill voor een krokant korstje.

Snijd het spek in blokjes.  Schep een lepel pastinaakpuree op de borden en schik hierop een stukje traag gegaard buikspek.  Werk af met de erwtjes.

Eenvoud is als goud in de mond.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply