Butternuttaartje

Butternuttaartje

Dit hartig butternuttaartje is ideaal om restjes pompoen op te werken of om snel een simpel, heerlijk hapje op tafel te toveren.  Je kan naar hartelust experimenteren met smaakcombinaties, maar ik koos deze keer voor butternut, Pecorino en rode ui.  Dit gaat perfect op zich als hapje of je kan er een lunchgerecht van maken door er een slaatje bij te serveren. Echt lekker door de gekarameliseerde uitjes bovenaan.

Wat heb je nodig (voor 6 taartjes):
2 rechthoekige plakjes bladerdeeg
1 halve butternut pompoen
Pecorinokaas
handvol pompoenpitten
scheutje room
2 rode uien
1 eetlepel suiker
verse hoeveboter
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en verdeel in kleine blokjes.  Kook de dobbelstenen in licht gezouten water gaar.
Houd een 20-tal blokjes opzij voor de afwerking.

Stamp de overige blokjes plat met een aardappelstamper.  Ik vind het fijn dat er nog textuur in het pompoenmengsel blijft.  Helemaal glad hoeft dus niet.  Werk af met peper en zout, een scheutje room en wat fijngeraspte Pecorinokaas.

Schil de rode uien en snijd in zeer dunne ringetjes.  Smelt wat boter in een potje.  Stoof de uiringen in de boter samen met een lepel suiker.  Wanneer de uien gekarameliseerd zijn, zet je ze even opzij van het vuur.

Verdeel elk plak bladerdeeg in 3 gelijke delen.  Prik met een vork gaatjes in het midden van de kleine plakjes (blijf weg van de buitenkanten).  Verdeel het pompoen-Pecorinomengsel over de taartjes.  Leg alleen hoopjes in het midden van de bladerdeegplakken.  Het mag best een hoopje zijn.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de taartjes hierop.  Bak ze in de oven tot je ziet dat het bladerdeeg randen naar boven zijn gekomen.  Je zal merken dat ook de onderkant hoger komt.  Het deeg hoeft nog niet goudbruin te zijn.

Haal de bakplaat uit de oven en werk elk taartje af met blokjes pompoen.  Kruid met peper en zout en verdeel de uiringen over de hartige gebakjes.

Bak de taartjes opnieuw in de oven tot de randen goudbruin zijn.
Serveer ze met wat vers geraspte Pecorino en pompoenpitten on top.

Liefs,

mieke

image_pdfimage_print

Leave a Reply