Caesar salade

Caesar salade

Broodkorstjes en dressing smaken heerlijk samen en dat vond restauranthouder Caesar Cardini blijkbaar ook.  Deze Amerikaan met Italiaanse roots maakte er in het begin van de vorige eeuw zijn inmiddels wereldberoemde Caesar salade mee.  Rijk en romig van smaak door de heerlijke dressing die hij simpelweg naar zichzelf vernoemde.  De dressing doet het trouwens niet alleen goed bij de Caesar salade.  Maak dus gerust voldoende …

Is dit een nieuw recept?  Nee, het is een Mie en Placeke geïnspireerd op de klassieker.  No ansjovis voor Mie, maar wel tomaatjes, gegrilde kip, eitjes sla, broodkorstjes, Parmezaanse kaas en natuurlijk de overheerlijke dressing.  Zalig deze Caesar salade of zoals ze hier thuis zeggen … “een blijvertje”.  Omdat ze weten dat alleen die gerechten nog eens terug op het menu komen. 🙂

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Voor de salade:
2 kipfilets
kippenkruiden van Versteghen
4 eitjes
4 kropjes Romeinse sla
kerstomaatjes
Parmezaanse kaas

Voor de broodkorstjes:

500 g ongesneden wit brood (liefst een dag oud)
2 eetlepels rode wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
2 teentjes look
zwarte peper
grof zeezout

Voor de dressing:
1 eidooier (op kamertemperatuur)
2 eetlepels graantjesmosterd
1 teentje look
scheutje lauw water
2 eetlepels citroensap
400 ml neutrale olie (zoals zonnebloemolie)
2 eetlepels lauw water
grof zeezout
witte peper
Parmezaanse kaas

Hoe maak je het:
Begin met de korstjes.  Ik maak ze altijd op deze manier zodat ze lekker krokant en smaakvol zijn.  Verhit de oven op 200°C. Scheur het oude brood in stukjes.  Doe ze in een  mengkom met de eetlepels olijfolie, de eetlepels wijnazijn, het snuifje zout en de geperste look.  Meng goed.  Bak de korstjes kort in een pan tot ze gekleurd zijn.  Schud ze uit de pan op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze nog 12 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.  Laat ze afkoelen langs de kant.

Kook ondertussen de eitjes tot ze hard gekookt zijn.  Pel de hardgekookte eieren en laat ze afkoelen aan de kant.

Kruid de kip met de kippenkruiden en grill ze goudbruin.  Laat de kip afkoelen aan de kant.

Was de tomaatjes en halveer ze.  Verwijder de buitenste blaadjes van de Romeinse sla en snijd ze doormidden.  Grill ze kort in een grillpan en snijd in grote stukken.

Maak de Ceasar dressing door een soort lopende mayonaise te maken.  Ik gebruik hiervoor een hoge maatbeker en een staafmixer.  Doe de graantjesmosterd in de hoge maatbeker Voeg er de eierdooier bij, 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels water en 400 ml olie.  Zet de staafmixer mooi beneden op de bodem bij de binding.  Start de mixer en van zodra je witte mayonaise ziet, ga je met de mixer langzaam naar omhoog. Ga pas hoger als rondom het mes van uw mixer alleen witte mayonaise te zien is. Van zodra je boven bent ga je nog een paar keer geheel op en neer met de nog draaiende mixer.  Kruid met peper en zout en een beetje geraspte Parmezaanse kaas.

Verzamel in een mooie schotel de gegrilde Romeinse sla, de in stukjes gesneden gegrilde kip, de gekookte eitjes in partjes, de gehalveerde tomaatjes.  Werk de salade af met de broodkorstjes, de dressing en extra Parmezaanse kaas.

Dit is echt genieten van “homemade familyfood”.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply