Skip to content Skip to footer

Caffé del nonno

Mie en Place caffe del nonno

Een koffie in de ochtend of na de maaltijd, je kan er me gelukkig mee maken, zeker wanneer het speciallekes zijn.  Een granité als dessert of een cocktail als afsluiter van je maaltijd is heerlijk en met dit recept zal je zowieso verwend worden.  Deze “caffé del nonno” is in Napels heel erg bekend als de “koffie van opa”.  Hoe schattig is dit?  Elders in Italië heet deze koffie een “crema di caffè”. Het klinkt minder schattig, maar het is wel lekker hoor.  Deze stevige, schuimige en ijskoude koffie is perfect om je maaltijd gastronomisch mee af te ronden. Moet ik nog zeggen dat dit erg geliefd is bij de Italianen én bij mij.  In Italië vind je dus verschillende recepten om deze heerlijke koffie te bereiden.  Ik maak natuurlijk mijn eigen versie en haalde zo een beetje Italië naar België.  Een echte aanrader op een warme Indian Summer of na een lekkere maaltijd.

Wat heb je nodig:

70 ml “cold brew” koffie (voor 1 liter koffie heb je 250 g grof gemalen koffie van goede kwaliteit nodig)
300 g room
40 g bloemsuiker
cacao poeder

Hoe maak je het:

Maak een coldbrew koffie.  Voor dit recept heb je 70 ml koffieconcentraat nodig.  De rest kan je ongeveer 3 dagen perfect bewaren in de koelkast.  De smaak blijft perfect behouden.  Heel lekker met wat ijsblokjes (en eventueel wat tonic).
Hoe maak je een coldbrew koffie?  Ik gebruik een French press, maar je kan dit ook in een pot maken. Doe de koffie en het water in de pot en roer dit goed door met een niet metalen lepel. Sluit de pot af en zet deze 20-24 uur in de koelkast.  Filter de koffie in een schone kan of pot. Schenk zo voorzichtig mogelijk en probeer de koffieprut te vermijden, daar zitten immers de meeste bitters in.  Ik filter altijd 2 keer.  De eerste keer door een zeef en de tweede keer door een koffiefilter.
Schep de poedersuiker bij de hoeveelheid koffie en roer goed.  Klop vervolgens de room loppig en schep bij de koffie.  Dek de crema de caffè af en zet minstens enkele uren in de frigo.  Serveer met wat cacao poeder.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,