De kans is groot dat je de laatste weken veenbessen hebt gekocht om bij je kerstkalkoen of bij je dessert te serveren. Helemaal niets mis mee, de helderrode vruchtjes horen nu eenmaal bij Kerstmis.
Toch kan je met cranberries nog heel wat andere dingen doen en hoef je ze niet enkel tijdens de feestdagen op tafel te toveren.
Door de medicinale werking die toegeschreven wordt aan de besjes met de zure smaak, zou dit zelfs aangewezen zijn. Hoewel je dan waarschijnlijk een alternatiefje zal moet vinden voor de suiker in de veenbessensaus.
Heb je nog wat laatste veenbessen in de frigo liggen? Dit receptje voor Camembert uit de oven met veenbessensaus is precies wat je nodig hebt om ze op te werken.
Wat heb je nodig (voor 1 kaasje):
150 g veenbessen
water
suiker of esdoornsiroop (of suikervervanger die jij verkiest)
1 Camembert kaasje
brood
handvol walnoten
verse tijm
honing (eventueel)
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 180° C. Haal het kaasje uit de verpakking en leg het terug in het houten doosje. Maak met een mesje een kruisje in de korst en verdeel wat verse tijm over de kaas. Zet het doosje(zonder deksel) in de oven voor ongeveer 30 min. De kaas moet pruttelen.
Maak ondertussen de veenbessensaus. Spoel de cranberries af. Doe ze in een kookpot samen met wat water. Voeg suiker toe en laat pruttelen tot de besjes ploffen. Wanneer de saus voldoende is ingedikt, is ze klaar.
Zet alvast het brood klaar want de camembert mag uit de oven (de tijm mag je wegdoen). Serveer met de veenbessensaus, walnoten en wat extra verse tijm.
Nog wat extra tips: je kan zo’n kaasje ook op de barbecue bereiden. Dompel het doosje (niet het kaasje 😊) in water en laat het een tijdje liggen. Zo zal het doosje niet verbranden op de barbecue. Vergeet geen deksel op je pot te plaatsen wanneer je de saus maakt. Tenzij je graag veenbessen all over the place hebt? Je kan de veenbessensaus nog wat pimpen met sinaasappelsap en zeste. Gek op zo’n kaasje uit de oven? Deze Mont d’or met bospaddenstoelen is ook heerlijk.
Laat je me weten of het je gesmaakt heeft?
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,

