Groentjes, groentjes, groentjes, wat hou ik van groentjes, maar ook van kip. Deze combo vind ik werkelijk fantastisch. Heel veel lekkers op één fantastisch, kleurrijk bordje. Ik maakte ooit al eens caponata op Libaneese wijze, met een sublieme hummus. Ook lekker, maar dit is dus de traditionele Siciliaanse versie. Enfin de Mie en Place versie 😉. Heerlijke knapperige groentjes, geroosterde kip en een salsa verde on top. Er zit iets zonnigs, zoet in dit gerecht en dat is dus helemaal “Mie”. Je maakt dit best een dagje op voorhand want na een nachtje, smaakt dit eens zo lekker. Serveren doe je met brood, als bijgerecht of zoals ik met krokant gebakken kip. Nog één ding … wanneer je deze caponata, gegrilde kip en salsa verde zou maken, vergeet me dan zeker niet uit te nodigen want voor dit kom ik met heel veel plezier af.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
Groentenstoofpot:
1 aubergine
2 stengels selder
1 courgette
enkele lepels tomatenpassata
1 rode paprika
1 rode ui
kappertjes (past perfect, ik was ze even vergeten 😊)
handvol pijnboompitten
scheutje balsamicoazijn
1 lepeltje suiker
scheutje olijfolie
vers gemalen zwarte peper
zout
Salsa verde naar een recept van Jeroen Meus:
10 g bladpeterselie
10 g basilicum
10 g kleine augurkjes
1 eetlepel graantjesmosterd
2.5 dl lekkere olijfolie
citroensap naar smaak
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
Verder:
8 kippenhaasjes
scheutje olijfolie
peper
zout
Hoe maak je het:
Start met het maken van de groentestoofpot. Was alle groenten: de selder, de aubergines, de courgette en de paprika. Schil de ui en verwijder de schil van de paprika met een dunschiller. Snijd de aubergines, de selder, de courgette in hapklare, fijne blokjes. Snipper de rode ui fijn.
Blancheer de blokjes selder kort in kokend water. Verzamel de aubergine blokjes in een grote mengschaal en hussel ze onder elkaar samen met een 2-tal eetlepels olijfolie. Kruid met grof zeezout.
Verwarm in een stoofpot een scheutje olijfolie en bak hierin de blokjes aubergine goudbruin. Verwijder ze uit de pot en zet even aan de kant. Doe eventueel nog een scheutje olijfolie in de stoofpot en stoof dan de rode ui aan. Voeg na enkele minuten de selder en de paprika toe. Laat even stoven en voeg dan de courgette toe. Breng op smaak met een scheutje balsamicoazijn, de suiker en wat vers gemalen zwarte peper. Laat de groenten stoven. Voeg na een 10-tal minuten enkele lepels tomatenpassata, pijnboompitten, (kappertjes) en de auberginesblokjes toe.
Laat nog een aantal minuten sudderen en maak ondertussen de salsa verde.
Pluk de blaadjes bladpeterselie en basilicum. Spoel ze onder stromend water en doe ze in een hakmolen samen met de zure augurken en de lepel mosterd. Voeg olijfolie en citroensap toe en mix alles tot een salsa. Proef en kruid eventueel met wat peper en zout.
Is de salsa verde te dik? Voeg extra olijfolie toe.
Kruid de kip met peper en zout en smeer ze wat in met olijfolie. Grill de kippenhaasjes in een hete grillpan en draai na enkele minuten om zodat er een grillpatroon ontstaat.
Serveer de gegrilde kip met de caponata en de salsa verde.
Dit is vakantie-eten … glaasje wijn, gezellig samen. Geniet ervan ♥
Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.
Liefs,
