Caponata met Libanese invloed

Caponata met Libanese invloed

Sommige woorden zijn zo mooi dat ze inspirerend werken voor mij.  Caponata is zo’n woord.  Dit Italiaans succesgerecht bomvol heerlijke groenten zoals aubergine, courgette, tomaten en selder doet onmiddellijk denken aan zomer, Italië en natuurlijk bruscetta.  Ik vind het een fantastisch voorbeeld van hoe gerechten met groenten heerlijk eenvoudig kunnen zijn.  Een kookkunst dat mensen uit het middellandse zeegebied zeer goed begrepen hebben.  Love it! Ik maak een versie waarbij de Libanese invloed wat meer uitgewerkt wordt.  Bij deze groentenstoofpot serveer ik homemade humus en vers, knapperig brood.  Een dipper waarvoor je gasten graag hun benen onder tafel zullen schuiven.  Beloofd! Tip: maak deze Caponata met Libanese invloed een dag op voorhand zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen.

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

Caponata met Libanese invloed:

1 grote ui
2 tenen look
4 stelen bleekselder (ook de smaakvolle blaadjes)
2 grote aubergines
1 courgette
1 rode paprika
150 g kerstomaten
1 eetlepel suiker
1 eetlepel rode wijnazijn
handvol rozijnen
Baharat kruidenmix (kruidenmix die vooral gebruikt wordt in de Arabische landen)
sesamzaadjes
olijfolie
grof zeezout

Humus:

170 g gespoelde kikkererwten uit een bokaaltje
beetje water
scheutje citroensap
snuifje grof zeezout
snuifje vers gemalen zwarte peper
snuifje komijnpoeder
snuifje gerookt paprikapoeder
arachideolie
1 teentje look
handje sesamzaadjes

Hoe maak je het:

Was alle groenten: de selder, de aubergines, de courgette, de tomaten en de paprika.  Schil de ui, de look en verwijder de schil van de paprika met een dunschiller.  Snijd de aubergines, de selder, de courgette in hapklare blokjes en verdeel de kerstomaten in de helft.  Snipper de ui en de look fijn.  Verzamel de aubergine blokjes in een grote mengschaal en hussel ze onder elkaar samen met een 2-tal eetlepels olijfolie.  Kruid met grof zeezout.

Verwarm in een stoofpot een scheutje olijfolie en bak hierin de blokjes aubergine goudbruin.  Verwijder ze uit de pot en zet even aan de kant.  Doe eventueel nog een scheutje olijfolie in de stoofpot en stoof dan de ui aan.  Voeg na enkele minuten de selder, de look en de paprika toe.  Laat even stoven en voeg dan de courgette toe.  Breng op smaak met de azijn, de suiker en een snuif baharat kruiden.  Laat de groenten stoven.  Voeg na een 10-tal minuten de tomaten toe samen met de rozijnen en de aubergines.

Maak ondertussen de humus volgens mijn recept.

Serveer de humus met de lekkere Caponata met Libanese invloeden, sesamzaadjes en vers, knapperig brood.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print