Chili sin carne

Chili sin carne

In de Mexicaanse keuken wordt er veel gebruik gemaakt van avocado en zoals jullie weten … ik ben dol op avocado.  Natuurlijk is dat niet de enigste reden waarom ik vind dat Mexicaans zeker een proevertje waard is.  De gerechten zijn pittig en fris met invloeden van de Azteken en de Spanjaarden.  Met een aantal basis ingrediënten zoals: maïs, tomaten, uien, bonen, pepers, ja zelfs chocolade kan je oneindig lekker combineren.  Zo smaakvol en met de lente op komst 😊 (ik weet het wel), kies ik maar al te graag voor veel kleur op mijn bord.  Deze chili sin carne heeft alles. Nou ja, geen vlees (sin hé), maar boordevol groenten en heerlijke kruiden.   Deze Mexicaanse stoofpot is comfortfood voor al diegenen voor wie de lente niet vroeg genoeg kan beginnen.  Ik weet zeker dat ik niet alleen ben.

Wat heb je nodig voor 4 personen:

Stoofpot:

olijfolie
1 grote rode ui
1 teentje look
800 g gepelde tomaten
360 g witte bonen
225 g rode bonen
210 g maïs
oregano
chilipeper (vers of kruiden)
koriander
komijn poeder
kaneel
zout

Avocado saus:

2 avocado’s
1 teentje look
enkele lepels zure room
limoensap
snuifje cayennepeper
snuifje grof zeezout

Hoe maak je het:

Pel de look en de rode ui.  Snipper alles zeer fijn.  Stoof de rode ui aan in wat olijfolie.  Voeg de gepelde tomaten toe en kruid met zout, koriander, komijn poeder en een snuifje kaneel.  Voeg ook chilipeper toe.  Dit doe je natuurlijk naar smaak.  Pers de look en laat deze mee pruttelen onder een deksel.  Wanneer de saus een beetje ingekookt is, voeg je de uitgelekte bonen en maïs toe.  Laat nog kort verder pruttelen zonder deksel.  Kruid eventueel met zout.

Schil de avocado’s en blend met wat zure room tot een sausje.  Pers er het teentje look bij en kruid met wat grof zeezout en wat cayennepeper.  Voeg ook een beetje limoensap toe.
De chili sin carne is klaar om opgediend te worden met de lekkere avocadosaus.  Dit is lekker met tortillachips!

Laat die zon maar komen.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply