Chinese tomatensoep met ei

Chinese tomatensoep met ei

Wat is er nu zo typisch aan de Chinese keuken?  Het lijkt echt onbegonnen werk om hierop te antwoorden.  Wat wel overal terugkomt is de aanwezigheid van de Oosterse Ying-Yang filosofie.  Misschien is dit wel het belangrijkste kenmerk?  De tegengestelde smaken zoet/zuur zijn ook aanwezig in deze Chinese tomatensoep met ei.  Een fijne, lekkere soep.  Heerlijk vullend en een smakelijk idee voor wanneer het eens iets anders mag zijn.

De gember-sinaasappelsiroop die ik gebruik in deze soep, maak je makkelijk zelf.  Je bewaart deze ongeveer een week in de koelkast.  Het smaakt ook heerlijk in een tasje thee.

Wat heb je nodig voor 1 pot soep:

3 eetlepels gember-sinaasappelsiroop (bewaar in een afgesloten flesje in de koelkast)
125 ml water
200 g rietsuiker
150 g verse gember
1/2 bio sinaasappel
scheutje arachideolie
1 ui
2 tenen knoflook
70 g tomatenpuree
400 g tomatenblokjes
2 cm verse gember
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel azijn
1 l groentebouillon
100 g dunne Chinese noedels
enkele lente-ui
handvol sojascheuten
2 eieren
witte peper
zout
2 koffielepels maïzena
1 eetlepel suiker (eventueel)
scheutje sesamolie

Hoe maak je het:

Begin met het maken van gember-sinaasappelsiroop.  Ja, je kan dit kopen, maar het is zo simpel om dit zelf te maken en eerlijk waar dit smaakt veel beter én je kan er alle kanten mee op.  Wil je de siroop minder zoet? Gebruik dan minder suiker.  Meer gembersmaak?  Voeg meer gember toe.  Simpel toch?

Schil de gember en rasp deze fijn.  Verwarm het water met de suiker en voeg de gember toe.  Snijd de sinaasappel in schijven en voeg enkele schijven toe aan het water.  Laat het geheel enkele minuten koken.  Zet van het vuur en laat afkoelen.  Zeef de afgekoelde siroop een aantal keer en giet in een schoon afsluitbaar flesje.

Pel de ui en snipper deze fijn.  Doe dit ook met de teentjes look en met ongeveer 2 cm verse gember.  Fruit de ui in wat olie en voeg na enkele minuten de look en de gember toe.
Roer de tomatenpuree erdoor en laat kort meebakken.  Kruid met peper en zout.

Voeg dan de eetlepel azijn, de sojasaus, de eetlepels gember-sinaasappelsiroop, de bouillon en de tomatenblokjes toe.  Roer alles door elkaar en breng aan de kook.

Terwijl de soep kookt, bak je een omelet van de 2 eitjes.  Klop hiervoor de eitjes los, kruid met wat peper en zout en giet het ei in een pannetje.  Wanneer de dunne omelet gaar is, rol je deze op en snijd hem vervolgens in dunne reepjes.

Mix de soep glad en proef of de balans zoet en zuur goed zit.  De sinaasappel zorgt voor de zoete toets, maar je kan eventueel ook een beetje suiker toevoegen.

Los de maïzena op in wat water en voeg toe bij de soep.  Laat de soep nog enkele minuten indikken.

De noedels mogen ondertussen mee garen in de tomatensoep.
Voeg op de sojascheuten toe wanneer de noedels bijna gaar zijn.  De sojascheuten mogen best nog knapperig blijven.  Breng de soep op smaak met enkele druppels sesamolie.
Dien op met fijngesnipperde lente-ui en reepjes omelet.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply