Skip to content Skip to footer

Chocolade Babka

Mie en place chocolade babka

Chocolade Babka zegt je misschien nu nog niets, maar geloof me, als je het één keer hebt gegeten vergeet je nooit meer wat het is.  De smaak van het zoete brood doet denken aan briochebrood maar dan met chocolade.  Herkennen doe je het meteen want met zijn prachtige gevlochten vorm valt Babka natuurlijk wel op.  Die vlecht in je brood krijgen lijkt misschien moeilijk, maar met mijn tips and tricks lukt het vast en zeker.

Babka is een dessertbrood dat zijn oorsprong kent in Israël.  Het brood werd er opgerold met fruitjam of kaas.  Toen het populair werd in Amerika ging men chocolade als vulling gebruiken en werd de chocolade Babka geboren.

Je serveert het als dessert, maar ik maak het ook wel eens als ontbijt.
Zoals alle goede dingen vraagt het bereiden van dit brood tijd.  Het gistdeeg moet rusten om te kunnen rijzen.  Je geduldig wachten wordt beloond, maar ongeduldige mensen zouden dit recept kunnen maken met een rol croissantdeeg en choco.

Wat heb je nodig voor 1 brood:

Voor het deeg:
350 g tarwebloem
140 g boter
1 zakje instant gist (7 g)
40 g suiker
150 ml melk
1 ei
kaneel Verstegen (naar smaak)
snuifje zout Verstegen

Voor de vulling:

Je kan zelf choco maken of zelf choco kopen 😊

150 g hazelnoten
3 eetlepels rauw cacaopoeder
ongeveer 2 volle eetlepels kokosolie
enkele druppels vanille-extract
1 eetlepel honing of esdoornsiroop (of meer als je het zoeter wilt)
melk zoveel dat nodig is om de choco smeuïg te maken

Voor de afwerking:
1 ei
beetje melk

Hoe maak je het:

Smelt de boter samen met de melk op een zacht vuurtje (het mag niet te warm worden, laat eventueel wat afkoelen).  Weeg ondertussen de bloem en suiker af.  Meng het ei met de suiker tot je een bleke massa krijgt.  Doe de bloem bij het mengsel samen met een snuifje zout, kaneel en gist.  Maak in het midden een kuiltje en giet de gesmolten boter met melk erin.  Meng de ingrediënten tot een soepel deeg.  Doe het deeg in een grote kom en dek het af.  Laat het een eerste keer rijzen.  Het zou moeten verdubbelen.  Dit duurt ongeveer een uurtje.

Maak ondertussen je choco volgens mijn recept.

Schep het gerezen deeg uit de kom en leg het op een bebloemde werktafel.  Kneed het even door en rol het dan voorzichtig uit tot 0,5 mm.  Gebruik een mes of een spatel om het met choco te bestrijken.  Rol het deeg nu voorzichtig op tot een lange worst.  Leg de worst verticaal voor je neer en snijd ze van boven naar onder in de helft.  Gebruik de 2 strengen om een vlecht te maken.

Vet een bakvorm in en bestuif met bloem.  Leg de vlecht in de bakvorm (je mag een beetje duwen).  Laat het deeg voor de tweede keer rijzen.
Verwarm de oven op 180°C.

Klop een ei los met wat melk en borstel het mengsel voorzichtig over het gerezen brood.
Bak het brood in de warme oven voor ongeveer een uurtje.  Dek het na een 30 minuten af met aluminiumfolie als je bang bent dat je brood te donker gaat worden.

Haal de chocolade Babka uit de oven en laat afkoelen op een rek.  Dit brood smaakt het lekkerste wanneer je het dezelfde dag kan opeten.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op Facebook of Instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,