Enkele jaren geleden was begin maart de datum waarop ik begon na te denken over Camille haar verjaardag. Welk cadeautje gaan we haar geven? Welk restaurantje gaan we reserveren? Help, ik moet de uitnodigingen nog maken en wat maak ik als traktatie voor de kindjes uit de klas? Over dat laatste moet ik mijn hoofd niet meer breken. Met je doos lekkers naar het middelbaar vertrekken en daar je klasgenoten trakteren is blijkbaar not done. 😊 Ach, haar geboortedag blijft mijn lievelingsdag van het jaar. De enige dag waarop er nooit genoeg toeters en bellen kunnen zijn en daar gaat miss Corona ook dit jaar geen stokje voor kunnen steken. We maken er net zoals vorig jaar het allerbeste van. Al zullen we wel even moeten brainstormen over de concrete invulling want voor die jonge mensen beginnen die regels toch te wegen. Het goede nieuws is dat ik koffie heb en chocolade madeleines bak zodat zelfs het planmomentje een beetje als een feestje voelt.
Wat heb je nodig (voor ongeveer 24 chocolade madeleines):
100 g hoeveboter (zonder zout) en een beetje extra voor de vorm in te vetten
100 g bloem (gewone tarwebloem) en een beetje extra voor de vorm
100 g kristalsuiker
4 g bakpoeder
2 eieren
20 g cacaopoeder
snuifje zout
Hoe maak je het:
Verwarm de oven op 200 °C.
Weeg de ingrediënten zorgvuldig af en smelt de boter op een zacht vuurtje. Meng in een grote mengkom de bloem met de suiker, het bakpoeder en de cacaopoeder. Roer er de eieren één voor één door. Voeg ook de gesmolten boter bij je beslag. Meng voorzichtig tot een egaal deeg.
Vet een madeleinesvorm in met boter. Dit gaat makkelijk met een borsteltje. Je kan ook een bakspray gebruiken. Bestuif de vorm met een fijn laagje bloem.
Vul de vorm met het deeg. Vul ze voor de helft want door het bakpoeder komen ze tijdens het bakken nog naar boven.
Plaats de chocolade madeleines in de voorverwarmde oven en bak ze af in ongeveer 10 minuten. Controleer of ze gaar zijn door er met een satéprikker in te prikken. Wanneer er geen deeg blijft aanhangen zijn ze klaar. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Hou je van madeleines dan zijn deze recepten echt iets voor jou. Wist je dat ik eerder ook al het recept voor een hartige variant deelde?
Liefs,