Skip to content Skip to footer

Chocolademoussetaart

Hier gaan we weer … 14 februari of Valentijn.  Niet meteen mijn favoriete feestdag, maar toch laat ik het moment nooit zomaar passeren.  Ik maak het op de dag van de liefde graag extra gezellig.  Een uitstapje plannen of misschien gaan we dit jaar wel wandelen met een picknick en chocolademoussetaart erbij?  Allemaal goed voor mij, zolang we maar gewoon bij elkaar zijn en echt de volle aandacht aan elkaar geven.  Ik vind dat best een romantisch idee.  Geen stoorzenders zoals een gsm, een deurbel of een stapel werk waar je oog op valt.  Wél tijd geven aan elkaar in de meest mooiste setting ever … het bos. Zeg nu zelf!

Breng ik je nu toevallig op een liefdevol ideetje dan geef ik je nog meteen een wandeltip mee.  In de omgeving van de bossen van Halle kan je een prachtige wandeling maken.  Je wandelt ongeveer 12 km lang op onverharde wegen.  Wij volgden de wandelknooppunten van het Kempisch Hoven netwerk.  Heb je graag de exacte knooppunten aarzel dan niet om mij te contacteren.  Ik geef ze met plezier door.
Misschien nog een laatste ideetje … neem wat bubbeltjes mee en een hapje, meer moet dat niet zijn.  Hoewel ik er zeker van ben dat wanneer je na je romantische dag deze taart uit de ijskast tovert, je toch nog wat extra scoort.
De chocolademoussetaart is trouwens even simpel als mijn idee over romantische dates.

Wat heb je nodig:

Voor de chocoladebiscuit:
4 eieren
100 g suiker
85 g patisseriebloem (of zelfrijzende bloem)
15 g cacao
snuifje zout

Voor de chocolademousse:
4 verse eieren (dit recept bevat rauwe eieren, ga dus voor super vers)
200 g chocolade (ga voor Belgische en puur)
200 ml room (opklopbaar dus minstens 35%)
30 g suiker

Voor de afwerking:
Ik gebruikte aardbeien, frambozen, braambessen, blauwe bessen en Smarties in de kleuren van de liefde, hartjes om mijn chocolademoussetaart te versieren.  Je mag dit natuurlijk helemaal zelf kiezen.

 

Hoe maak je het:

Verwarm de oven op 180°C (heteluchtfunctie).
Start met het bakken van de biscuit.  Deze moet helemaal afgekoeld zijn alvorens je de taart kan afwerken.
Gebruik een springvorm en bekleed de bodem met een bakpapiertje. Tip om een mooi rondje uit bakpapier te krijgen: neem een stuk papier dat groot genoeg is om de bodem van je ronde bakvorm te bedekken.  Vouw het bakpapier 2 keer dubbel (een klein vierkant dus).  Vouw het vierkantje diagonaal dubbel zodat je een pijltje krijgt.  Doe dit 2 keer.  Neem de bakvorm erbij.  Leg de punt in het midden van de bakvorm.  De pijl zal over de rand van de bakvorm uitsteken.  Knip het uiteinde af, maar zorg voor 1 cm extra.  Vouw de pijl open en tada!

Weeg de ingrediënten zorgvuldig af.  Mix de eieren met de suiker en het snuifje zout.  Neem hier je tijd voor zodat de massa dik en wit gaat zien.  Wanneer je dikke strepen in het mengsel kan trekken is het perfect.  Zeef de bloem met de cacaopoeder en meng deze voorzichtig onder het eiermengsel. Vul de vorm (voor ongeveer 2/3de ).  Bak de biscuit voor ongeveer 20 minuten in de hete oven.  Controleer met een prikker of je deeg gaar is.  De biscuit moet stevig, maar veerkrachtig aanvoelen.
Laat de biscuit helemaal afkoelen (in de vorm) en maak ondertussen de chocolademousse.

Splits de eieren en klop het eigeel met de suiker op tot een luchtig, wit mengsel.
Smelt de chocolade “au bain-marie”. Breek de chocolade en doe die in een hittebestendige kom.  Zet de kom op een pan met lichtjes kokend water. Zorg dat de onderkant van de kom het water niet raakt.  Laat de chocolade rustig smelten en roer regelmatig.
Haal de kom uit het water en laat even afkoelen.  Meng het opgeklopte eigeel onder de chocolade.  Werk je met Callets dan hoef je deze niet au bain-marie te smelten.
Klop de eiwitten super stijf met een mixer en lepel deze voorzichtig onder de chocolademousse.
Als laatste klop je de room op en meng je die ook onder je mousse.

Schep de chocolade mousse op de biscuit (in de vorm) en zet in de koelkast voor minstens enkele uurtjes.  Ontvorm de chocolademoussetaart voorzichtig.  Dit gaat makkelijk door de springvorm en het bakpapiertje.  Plaats de taart op een mooi bord en laat je helemaal gaan met het versieren van je taart.

Maak er een gezellige, liefdevolle dag van en vergeet niet dat je dit elke dag mag doen.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,