Chocoladetaart van Mathilda

Chocoladetaart van Mathilda

Roald Dahl is echt één van mijn favoriete schrijvers.  De GVR, de Heksen, de Griezels en Mathilda, ik was als kind gek op deze boeken.  De ongelooflijke verhalen en de prachtige tekeningen van Quentin Blake spreken zo tot mijn verbeelding dat ze me tot op de dag van vandaag nog steeds zijn bijgebleven.  Neem nu de passage uit het boek Mathilda waarin Bram de enorme chocoladetaart helemaal moet opeten onder het toeziend oog van schoolhoofd Bulstronk.  De gedachte aan dit stuk roept nog steeds een enorm gevoel van medelijden op voor die arme schooljongen.

Het zal jullie dan ook niet verbazen dat mijn enthousiasme enorm was toen onze dochter voor haar eerste spreekbeurt het boek Mathilda koos.   Het delen van haar en mijn ervaringen tijdens het lezen gaf ons een speciale verbondenheid die alleen maar versterkt werd toen ik haar vroeg om samen “de échte chocoladetaart” te maken uit  “ons” boek.

Het recept komt uit het Griezelkookboek van Roald Dahl en als ik zeg dat het even lekker is dan in mijn verbeelding, dan is het zeker de moeite om dit eens uit te testen.

Wat heb je nodig (voor een taart voor ongeveer 10 personen):

Voor de taart:

225 g pure chocolade
170 g ongezouten zachte echte boter
200 g poedersuiker
4 eetlepels bloem
6 eieren (dooiers en eiwitten gescheiden)

Voor het chocoladeglazuur:

200 gram pure chocolade
200 ml room

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 °C en maak een springvorm bakproof (invetten en bebloemen).  Smelt de chocolade au bain-marie in een kom.  Roer daarna de boter erdoorheen totdat deze helemaal is gesmolten. Meng hier nu de bloem, poedersuiker en de losgeklopte eierdooiers doorheen. Klopt het eiwit stijf met een mixer. Schep het eiwit door het chocolademengsel tot je een egale massa krijgt.  Giet nu het chocolade beslag in de taartvorm.  Zet de cake 35 minuten in de oven. De cake hoort van binnen een beetje zacht te blijven.  Laat hem afkoelen en maak ondertussen het glazuur.  Smelt de chocolade weer au bain-marie en voeg de room toe. Goed roeren totdat het volledig is gemengd. Als de cake is afgekoeld haal je hem uit de springvorm en besmeer je de taart met glazuur. Laat nu het glazuur opstijven, maar zet hem niet in de koelkast. Het opstijven kan wel even duren, dus je moet nog even geduld hebben voordat je hem daadwerkelijk kan eten.

Liefs

mieke

image_pdfimage_print

1 Comment

  • juf Mie
    5 maart 2016 14:25

    Wat een succes! We hebben met de klas heerlijk gesmuld van de magische chocoladetaart maar genoten ook vooral van de presentatie van Camille. Een voorstelling die al onze zintuigen prikkelde. Juf Mie x

Leave a Reply