Chutney van peren

Chutney van peren

Sommige mensen houden niet van een zoet dessert en kiezen liever voor een lekker kaasplankje.  Kies in dit geval voor een 5-tal verschillende soorten kaas met karakter (zoals een zachte kaas, een harde kaas, een halfharde kaas, een schimmelkaas en een pittige kaas). Reken een 100 g kaas per persoon en voorzie wat extraatjes zoals noten, vijgen, rozijnen, druiven, brood enz.

Wat volgens mij zeker niet mag ontbreken is deze zoetzure chutney van peren.  Bovendien smaakt dit ook heerlijk bij paté of gewoon op een stukje notenbrood.  Je kan dit makkelijk zelf maken en het geeft meteen een persoonlijke toets aan je kaasplankje.  Bewaar je chutney in een goed afgesloten confituurpot in de koelkast.
Maak wat extra potten, stop er extra liefde in, hang er een leuk kaartje aan en je hebt meteen een homemade cadeautje waar je iemand heel blij mee kan maken.

Wat heb je nodig:
100 g lichtbruine basterdsuiker
150 ml of appelazijn (xerexazijn of witte wijnazijn kunnen ook)
1 steranijs
1 kaneelstokje
1 theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel verse gember
zestes van ½ sinaasappel
4 Belgische peren
handvol rozijnen (naar smaak)
snuifje zout
1 grote ui

Hoe maak je het:
Zet een kleine kookpot op een matig vuurtje en doe er de appelazijn en de suiker in. Laat de suiker oplossen in de azijn.  Snipper de ui fijn.  Voeg de ui toe aan het potje met azijn en suiker.

Schil de peren, verwijder het klokhuis en snijd in zeer fijne dobbeltjes .  Breng op smaak met de zestes van de sinaasappel, steranijs, kruidnagel, gember, kaneel en een snuifje zout.  Voeg de rozijnen toe en laat alles rustig pruttelen op een zacht vuur tot de peren gaar zijn.  Voeg eventueel een beetje water toe wanneer je mengsel te droog zou worden.

Verwijder het kaneelstokje en de steranijs uit de hartige confituur en lepel de chutney in een bokaal. Laat goed afkoelen en serveer op kamertemperatuur.  Je bewaart deze smaakmaker wel best in de koelkast.
Met liefde gemaakt, smakelijk.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply