Skip to content Skip to footer

Chutney van pruimen

Mie en Place chutney van pruimen

Ik ben blij dat ik zoveel leuke reacties kreeg op mijn ricottataart met pruimen.  Veel mensen die de combinatie van het lekkere zomerfruit met amandelen wel weten te pruimen 😉 Ook wel wat mensen die reageerden op mijn zuurpruim twist.  Daar ben ik blij om en voor alle duidelijkheid … ik had niemand speciaal in mijn gedachten.  Ik hou gewoon heel erg graag van spelen met taal en taalmopjes.  Er is trouwens ook helemaal niets mis met af en toe een zuurpruim te zijn.  Het is perfect normaal dat je niet elke dag even enthousiast, gemotiveerd, positief en blij bent … Voor mij hoort dit bij het leven en ik vind dat je daar eerlijk over mag zijn.  Is dit makkelijk?  Nee, want het lijkt wel of de maatschappij (en sociale media) ons constant aansporen om verplicht positief te zijn.  Er is geen plaats meer voor wat negativiteit van tijd tot tijd.  Jammer, want hoe hard je ook probeert om negatieve momenten te negeren ze horen toch bij de werkelijkheid.  Volgens mij kan je ook pas écht gelukkig zijn wanneer je even kan stilstaan bij al je emoties en wanneer je kan beseffen dat het leven met zijn ups-and-downs gewoon weer verder gaat.  Dus lieve volgers laten we “mens-zijn” en proberen empathisch te reageren wanneer iemand zijn gevoel durft te uiten.  Voor je denkt dat ik van foodblogger naar lifecoach ben overgestapt, deel ik met heel veel kookliefde mijn recept voor chutney met pruimen.  Heerlijk pittig en lekker bij een stukje manchego of gegrild vlees.  Ideaal om van te genieten tijdens die o zo belangrijke babbeltjes over het leven.

Wat heb je nodig voor deze chutney met pruimen – recept volgens Weekend Knack :

750 g pruimen
3 zure appels (Granny Smith)
3 grote uien
3 tomaten
2 teentjes look
100 g rozijnen
4 Spaanse pepertjes
250 ml azijn
500 g suiker
snuifje zout

Hoe maak je dat:

Het meeste werk bij dit recept is het voorbereidende werk voor deze chutne met pruimen.  De pruimen mogen worden ontpit en doormidden worden gesneden.  Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes.  Schil de uien en de teentjes look en snipper ze fijn.  Emondeer (ontvel) de tomaten. 

Hiervoor was je ze eerst onder stromend water en verwijder je het groene kroontje.  Maak met een scherp mes een kruisje in de top van elke tomaat.  Leg ze in een diepe schaal en giet er kokend water over.  Giet na een 15-tal tellen het warme water weg en spoel de tomaten meteen af onder koud stromend water.  Nu kan je met een scherp mes het vel van elke tomaat verwijderen.  Snijd de Spaanse pepers in plakjes. 

Verwarm de azijn en de suiker en roer tot de suiker is opgelost.  Voeg dan de rest van de ingrediënten toe.  Roer alles door elkaar en laat inkoken tot de chutney de gewenste consistentie heeft bereikt.
Je kan de chutney in een gesloten bokaal bewaren op een droge, koele plaats.  Zorg dat de bokaal steriel is. Weet je niet meer hoe je dit doet?  Zo doe ik het.

Was eerst de bokaal, het deksel en de rubber in heet water met soda.  Laat het deksel en de rubber uitlekken op een schone keukenhanddoek.  Leg de bokaal 10 minuten in kokend water en laat deze vervolgens ook omgekeerd uitlekken op de keukenhanddoek.

Geniet ervan lieve medemens.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,