Cijfertaart

Cijfertaart

Maart is mijn lievelingsmaand.  De donkere maanden zijn eindelijk achter de rug.  De lente is in zicht, en op het einde van deze maand vieren we de verjaardag van onze dochter.  Het blijft elk jaar “het evenement” van het jaar voor mij.  Ik ben er, denk ik meer mee bezig als zijzelf 😊 en het gaat zeker niet om cadeautjes, maar om (ja alweer), de kleine dingen!  Ik maak er graag iets persoonlijk van, iets dat bij haar past op dat moment.  Waarschijnlijk komt dit omdat ik zo graag mensen in de watjes leg, maar ook omdat zij zo speciaal is.  11 jaar maar, nog zo heerlijk puur!  Mijn moederhart loopt weer over … en mijn ambitie ook want ik had mijn oog laten vallen op een cijfertaart en dat is het dus geworden…

Wat heb je nodig:

Een grote nummer op papier om uit te snijden, hartjes, rondjes, letters kunnen natuurlijk ook.

Voor 1 bakplaat deeg (ik heb gekozen voor iets met amandel, maar gewoon koekjesdeeg kan ook):
400 g boter
200 g suiker
600 g patisseriebloem
200 g amandelpoeder

Roomkaas botercreme vulling:
300 g roomkaas (type Philadelphia) op kamertemperatuur
100 g ongezouten boter op kamertemperatuur
300 g poedersuiker
enkele druppels vanille-extract

Eventueel voedingskleurstof of natuurlijk kleurstof (zoals rode bietensap) om je witte frosting te kleuren.

Afwerking (dit kies je natuurlijk helemaal zelf)
fruit (ik koos voor frambozen en aardbeien)
paaseitjes (je kan ook voor snoep, chocolade of koekjes)
decoratiesuiker
suikerschuimpjes (gekocht of zelfgemaakt)

Hoe maak je het:
Begin met het maken van het deeg.
Verwarm de oven op 175°C.  Laat de boter in een steelpan op een laag vuurtje smelten.  Neem een mengkom en doe er de gewogen hoeveelheden bloem, suiker en amandelpoeder in.  Wanneer de boter gesmolten is, voeg je die bij je mengsel en kneed je tot je een egaal deeg hebt.  Leg bakpapier op je ovenplaat en rol daarop je deeg uit tot een lap van een halve centimeter dik.  Bak het vel deeg goudgeel krokant gedurende 20 minuten.

Maak ondertussen je vulling.  Hiervoor meng je de roomkaas met de ongezouten boter.  Voeg hierbij de poedersuiker en enkele druppels vanille-extract.  Klop tot een glad mengsel.  Doe alles in een spuitzak en leg in de koelkast.

Haal het deeg uit de oven en zet de oven uit.  Snijd de vormen uit het deeg (voor een 11 heb ik 4 eentjes nodig) of gebruik uitsteekringen wanneer je rondjes wenst.  Plaats het deeg met ringen terug in de (nog warme) oven.  Op deze manier worden de cijfers krokant.  Haal het deeg na ongeveer 20 minuten uit de oven.  Laat de vormen afkoelen.    De restjes deeg kan je bewaren als snoepertje.

Neem een dienblad of bord, schotel en plaats hierop je cijfer.  Spuit er toefjes vulling op en plaats voorzichtig je tweede cijfer erop.  Spuit ook op dit cijfer toefjes.  Herhaal voor het tweede cijfer.

Dan is het tijd voor het allerleukste deel van dit recept.  Het versieren van je taart.  Werk af met  fruit, paaseitjes, suikerschuimpjes enz …  Ik vind het wel mooi wanneer je in één kleurpalet blijft en ik koos natuurlijk roze, maar hier mag je zelf heel creatief zijn.

Tadaaaaa!!!!! Time to party!

liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply