Clafoutis met brie de Meaux

Clafoutis met brie de Meaux

Ik ben nogal kieskeurig wat nagerechten betreft, maar er zijn zo van die “speciallekes” waarmee je mij altijd een plezier kunt doen.  Clafoutis bijvoorbeeld.  Dit Franse nagerecht met kersen mag dan wel een klassieker zijn, wanneer het gemaakt wordt met verse kersen, blijft het voor mij een pure verwennerij.  Heerlijk nieuws is dat je dit gerecht ook als hartige variant kan maken en wel met Brie de Meaux (die je misschien nog wel kent van tijdens de feestdagen) en met tomaten die momenteel op zijn best zijn.  Voor mijn lievelingsbrie ga ik tot bij mijn adresje in Brasschaat en op dit moment verkopen ze bij Lourdon ook smaakvolle tomaten.  Lucky “Mie” en het wordt nog beter want kaasmeester Anja laat me kennismaken met een nieuwigheid in haar ruim assortiment delicatessen.  Het bijzondere Belgische en artisanaal kwaliteitsproduct Ervin’s brood.  Het is net alsof het zo moet zijn, want beeldt u even in … een hartige clafoutis met brie de Meaux, tomaten en een stukje handgekneed Ervin’s basilicumbrood.  Als god in Frankrijk of ja in Brasschaat dan toch.

Wat heb je nodig voor een clafoutis (genoeg voor 4 personen):

Clafoutis:
5 eieren
100 g bloem
snuifje zout
300 ml melk
100 ml room
150 g Brie de Meaux
150 g kerstomaten
1 grote zoete ui
scheutje olijfolie

Afwerking:
50 g Brie de Meaux
handvol kerstomaten
verse basilicum
1 Ervin’s basilicumbrood

Hoe maak je het:
Verwarm de oven alvast op 175°C.
Schil de ui en snijd in fijne ringen.  Verwarm een scheutje olijfolie in een anti-kleefpan en fruit de ringen aan.  Doe dit rustig en op een middelhoog vuur.

Meng de eieren, de bloem, de melk en de room tot een beslag. Voeg ook een snuifje zout toe.
Was de tomaten en halveer ze alvast.

Neem een vuurvaste ovenschaal of taartvorm (niet te hoog) en zeker geen springvorm.  Verdeel de uien en de gehalveerde tomaatjes in de vorm en giet het beslag erover.
Snijd blokjes van de Brie de Meaux en verdeel ze over de taart.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 minuten.

Haal de gare taart uit de oven en zet even aan de kant.  Leg ondertussen het Ervin’s brood een 4-tal minuten in de nog warme oven.

Serveer de clafoutis halflauw en verdeel vlak voor het opdienen nog wat blokjes Brie, tomaten en basilicum over de lekkernij.  Vergeet het lekkere brood niet en genieten maar.

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print