Coffeetini met Baileys

Coffeetini met Baileys

Wat dacht je om je feestmaaltijd in stijl af te sluiten met een lekkere dessertcocktail?  Ja, toch?  Deze coffeetini met Baileys heeft het allemaal. Zoet, zacht, maar met net genoeg karakter om je koffie “after dinner” volwaardig te vervangen.
Wil je echt voor heerlijk gaan? Maak dan even tijd om “cold brew” koffie te maken.  Bij deze methode laat je koffie in koud water 20 tot 24 uur trekken waarna je het filtert. Doordat de koffie niet wordt verwarmd, heb je nagenoeg geen bittere smaak in je koffie. Daarbij is het ook nog eens heel simpel en heb je hiervoor geen dure spullen nodig (wil je dit heel vaak gaan maken dan kan je misschien overwegen om een apparaat aan te kopen dat voor jou heerlijk koffieconcentraat maakt).
Deze is speciaal voor één van mijn allerliefste vriendinnen Anneke.

Wat heb je nodig voor 1 dessertcocktail:
50 ml goede vodka
35 ml Baileys
25 ml “cold brew” koffie (voor 1 liter koffie heb je 250 g grof gemalen koffie van goede kwaliteit nodig)
1 liter (gefilterd) water (koud of op kamertemperatuur) of
25 ml afgekoelde espresso (gewone ijskoffie)
25 ml suikersiroop
ijsblokjes

Hoe maak je het:
Maak op voorhand de “cold brew” koffie.  Voor dit recept heb je 25 ml koffieconcentraat nodig.  De rest kan je ongeveer 3 dagen perfect bewaren in de koelkast.  De smaak blijft perfect behouden.  Heel lekker met wat ijsblokjes.

Doe de koffie en het water in de pot en roer dit even goed door met een niet metalen lepel. Sluit de pot af en zet deze 20-24 uur in de koelkast.  Filter de koffie in een schone kan of pot. Schenk zo voorzichtig mogelijk en probeer de koffieprut te vermijden, daar zitten immers de meeste bitters in.  Ik filter altijd 2 keer.  Eerste keer door een zeef en de tweede keer door een koffiefilter.

Om de cocktail te maken, koel je eerst een martiniglas voor door het te vullen met gemalen ijs of met enkele ijsblokjes.  Doe de hoeveelheid vodka, Baileys en suikersiroop in een shaker.  Vul de shaker met ijsblokjes en de 25 ml “cold brew” koffie.  Sluit goed af en “shake it till you drop”.  Verwijder het ijs uit het glas en giet de cocktail door een cocktailzeef in het gekoelde glas.

Geniet van deze luxueuze digestif.

Liefs,

image_pdfimage_print

Leave a Reply