Courgette quiche

Courgette quiche

Ooohhh die nazomerse dagen.  Dat is toch genieten hé?  Na een zalige zomer lijkt het of de herfst plots te snel is ingezet en dan als bij wonder, een vreugdeprikje met enkele dagen Indian Summer. Het gevoel dat de zomer toch niet helemaal gedaan is en dat de zon nog even overuren wil kloppen aanvaard ik met mijn armen open.  Wandelen in het bos, even genieten in de tuin, met de fiets naar het werk … Zalig en bij al dat nazomeren hoort een heerlijk gerechtje met schatjes uit de zomer zoals tomaten en courgette. Maar ook met al een vleugje herfst.  Een heerlijke courgette quiche, ideaal als avondmaal met een slaatje on the side of als lunch.  Ja, ik hou ervan om de laatste stukjes van deze hartige taart mee te nemen naar mijn werk.  Net zoals ik hou van de zonnestralen in de herfst.  Wat denk je… mag dit nog even blijven duren? Ja toch?

Wat heb je nodig (voor 1 quiche):

1 vel bladerdeeg
4 eieren
1 pakje Solo Crèmefine Cuisine
1 courgette
2 teentjes look
150 g kerstomaten
vers gemalen zwarte peper
zout
enkele sneetjes Prociutto de San Danielle (naar smaak)
olijfolie
200 g afsmakende kaas zoals Parmezaan, maar dit kan je kiezen

Verder:
1 eetlepel bloem
1 klontje boter
groot vel bakpapier
steunvulling zoals gedroogde bonen of keramische bakknikkers
taartvorm

Hoe maak je het:
We gaan voor een krokante bodem want ik vind niets zo spijtig  als een zompige bodem.  Zet alvast de oven aan op 180 °C want we gaan blind bakken.  Nee dit is natuurlijk niet bakken met je ogen toe (zoals onze dochter vroeger altijd dacht), maar wel het voorbakken van je taart met een steunvulling erin.

Zorg ervoor dat je vel bladerdeeg op kamertemperatuur is.  Vet de taartvorm in met heel klein beetje boter (een keukenborsteltje is handig) en bestuif met bloem zodat het ontvormen straks een makkie wordt.  Leg het deeg voorzichtig in de vorm en druk de randen goed aan.  Verwijder overhangende stukjes deeg (dit gaat makkelijk door er met een deegrol over de rand te rollen).  Duw het deeg aan de randen een beetje naar boven zodat het boven de rand uit komt.  Dek af met folie en zet een uurtje in de koelkast.  Dit voorkomt het inzakken van de randen tijdens het bakken.

Prik je even wat gaatjes in de bodem met een vork: zo zal hij minder rijzen tijdens het bakken.  Leg een groot stuk bakpapier in je vorm en vul de taart helemaal tot boven met steunvulling.  Je kan hiervoor gedroogde bonen gebruiken of keramische bakknikkers.

Bak de taartbodem ongeveer 20 min in de warme oven.  Verwijder de steunvulling en het bakpapier en bak nog 10 minuten zonder vulling.  De bodem mag niet meer glanzen.  Haal de taartvorm uit de oven en laat rusten aan de kant.  Laat de steunvulling afkoelen, je kan die volgende keer weer gebruiken.
Verhoog de temperatuur van de oven tot 200°C.

Was de courgette.  Schillen hoeft niet.  Snijd de courgette in schijfjes van een halve centimeter.  Was de kerstomaten en snijd ze in de helft.  Verwarm een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de schijfjes courgette.  Voeg ook de geplette teentjes look toe en kruid met peper en zout.

Maak een mengsel van de eieren en de Solo Crèmefine Cuisine.  Klop even op zodat alles goed vermengd is.  Breng op smaak met peper, zout.  Voeg ook de gemalen Parmezaanse kaas toe.  Giet het mengsel in de taartvorm en verdeel vervolgens de courgettes en de halve tomaatjes over de taart.  Zet in de warme oven voor ongeveer 30 minuten.

Controleer of de vulling stevig is en haal uit de oven. Ontvorm de taart met behulp van 2 borden.
Serveer de taart lauw of koud met sneetjes Prociutto de San Danielle.
Genieten maar!

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

 

image_pdfimage_print