Courgettesoep met pesto en korstjes

Courgettesoep met pesto en korstjes

Wanneer ik aan het koken ben dan ben ik op missie.  Een zekere vorm van focus neemt dan alle chaos in mijn hoofd weg.  Geen gekke ideeën meer die in mijn hoofd borrelen, geen vragen meer over waarom dieren niet praten en waarom we niet dansen in plaats van stappen, geen gevoelens meer die van links naar rechts schieten, niets meer van dat alles, maar wel gewoon rust!  Zalig, want met een vol hoofd dat nooit lijkt stil te staan, ben ik super gelukkig dat koken mij tot “zennnnnnnnnnn” kan brengen.
Deze keer bezorgt een courgette mij de broodnodige afleiding.  De verrukkelijke groenten zijn nu volop in het seizoen en dus op hun lekkerst.  Perfect dus voor deze courgettesoep met pesto en korstjes.  Want soep is altijd een goed idee? Ooh nee, hier ga ik weer met mijn ideetjes.

Wat heb je nodig:

Voor de soep (1 liter):

3 courgettes (ongeveer 1 kg)
2 sjalotjes
1 teentje look
gedroogde basilicum
1 liter groentebouillon
snuifje peper
snuifje zout
olijfolie

Voor de pesto:

Je hebt enkele lepels pesto nodig.  Je kan de rest van de pesto afgesloten bewaren in de koelkast.  Pesto is lekker bij pasta bijvoorbeeld met snijboontjes of bij een zomerse pasta.  Mij smaakt het ook altijd met lekkere burrata.

50 g pijnboompitten
1 teentje knoflook
half bosje basilicum (ongeveer 30 g)
half bosje peterselie (ongeveer 30 g)
scheutje citroensap
vers gemalen zwarte peper
grof zeezout
50 g geraspte Parmezaanse kaas
120 ml lekkere olijfolie

Voor de broodkorstjes met basilicum:

500 g ongesneden wit brood (liefst een dag oud)
2 eetlepels rode wijnazijn
6 eetlepels olijfolie
gedroogde basilicum
zwarte peper
grof zeezout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven alvast op 200°C.

Begin met de korstjes.  Ik maak ze altijd op deze manier zodat ze lekker krokant en smaakvol zijn.  Scheur het oude brood in stukjes.  Doe ze in een mengkom met de eetlepels olijfolie, de eetlepels wijnazijn, het snuifje zout en wat gedroogde basilicum.  Meng goed.  Bak de korstjes kort in een pan tot ze gekleurd zijn.  Schud ze uit de pan op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet ze nog 12 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.  Laat ze afkoelen langs de kant.

Maak dan de soep.  Je hoeft de courgettes niet te schillen, goed spoelen is voldoende.  Snijd de groenten in blokjes van ongeveer dezelfde grote. Schil wel de ui en de look en snipper fijn. Verwarm wat olijfolie in een grote soeppot en fruit de ui aan.  Voeg de courgetteblokjes en de look toe en laat kort meestoven.  Kruid met peper en zout en basilicum.  Roer een paar keer om en voeg dan de groentebouillon toe.  Laat pruttelen tot de courgettes gaar zijn.  Dit duurt niet zo heel lang.

Voor de verse pesto volg je mijn recept.
Wanneer de courgettes gaar zijn, mag je de soep mixen tot een gladde soep.  Voeg eventueel wat extra bouillon toe wanneer je de soep te dik zou vinden.  Laat kort terug opkoken en schep dan enkele lepels van de verse pesto door de soep.

Serveer onmiddellijk samen met de lekkere, krokante broodkorstjes.

Heerlijk!

Probeer je dit thuis?
Je maakt me gelukkig als je even laat weten of het je gesmaakt heeft.
#mieenplace – @mieenplace op facebook of instagram of stuur een mailtje info@mieenplace.be
Dit recept bewaren voor later kan je door het te pinnen.

Liefs,

image_pdfimage_print